lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2022. szeptember 17., 12:13

Erre ügyeljen! Ellenőrizze személyije érvényességét!

Az őszi összevont választás előtt ellenőrizze személyi igazolványa érvényességét, hiszen arra szüksége lesz a szavazóhelyiségben - figyelmeztet a belügyminisztérium.

személyi igazolvány
Illusztrációs felvétel
Fotó: minv.sk

Abban az esetben, ha éppen az új igazolványa kiadására vár, akkor az eljárás során kapott igazolással kell igazolnia magát a választóbizottság előtt.

A választópolgár csak az állandó lakhelyén szavazhat. A bizottság előtt személyi igazolvánnyal kell igazolnia személyazonosságát.

Az önkormányzati választáson idegen állampolgárságú egyén is szavazhat,

az ő - akárcsak Szlovák Köztársaság állampolgárai esetében - a feltételek azonosak: nagykorúság és igazolt állandó lakhely az adott településen. A törvény szerint az idegen állampolgár a tartózkodási okmányával igazolhatja magát a választási bizottság előtt.

„Abban az esetben, ha a választópolgár az önkormányzati választás idején a személyi igazolvány érvényességi idejének lejárta, vagy annak tartalmát képező téves vagy érvénytelen adat miatt nem rendelkezik személyi igazolvánnyal, a szavazóhelyiségben a személyi igazolvány kiállítása iránti kérelemmel vagy a rendőrkapitányság illetékes hatóságai által kiállított személyi igazolványról szóló igazolással igazolhatja magát" – közölte a belügyminisztérium sajtóosztálya.

Az idén ősszel összevont választás lesz; a két választást színekkel jelölve különböztethetjük meg: az önkormányzati választás színe a fehér, a megyei választásé pedig a kék szín lesz. A szavazólapokat a nekik megfelelő színű borítékba, majd a megfelelő színű urnába kell helyezni.
Az összevont választásra október 29-én, szombaton kerül sor.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.