2021. november 15., 13:29
Frissítve: 08:01

Kritikus a helyzet Eperjes és Kassa megyében, az egész régióban csak néhány szabad lélegeztetőgép maradt

Kritikus állapotról számoltak be az eperjesi kórházak, mindössze 2 mesterséges lélegeztetőgéppel ellátott szabad ágyuk van.

koronavírus COVID-19
Fotó: TASR

Csak az elmúlt héten 165 beteget kellett más kórházba szállítani, közülük 35-nek volt szüksége mesterséges lélegeztetésre.

Eperjes megyében korlátozták a nem covidos ellátást a nagyszámú covid-beteg miatt. Azokat a műtéteket, amelyek elodázása nem okozza a beteg egészségi állapotának romlását, a teljes kapacitás kimerítése miatt későbbi időpontokra halasztották.

Biztosítjuk azonban a betegeinket arról, hogy mindenkiről gondoskodunk, aki akut egészségügyi ellátásra szorul”

– mondta Kamil Száz, az egészségügyi tárca államtitkára.

Nagy a baj Kassa megyében is, számolt be róla a TASR hírügynökség. Azt írják, az ország egyik legnagyobb kórházában, Kassán a koronavírus-fertőzöttek számára kijelölt ágyak 90%-a foglalt.

Ján Slávik vezérigazgató elmondása szerint a kórházban jelenleg 232 koronavírus-fertőzött beteget kezelnek, a páciensek egynegyedének állapota válságos. 13 páciens mesterséges lélegeztetésre szorul, 26 beteg magas áramlású (High Flow) oxigénterápiát igényel. Az utóbbihoz szükséges berendezésből kevés maradt, már csak a súlyos állapotban lévő pácienseknek tudnak biztosítani. "Ez tényleg komoly dolog - eldönteni, hogy ki kerüljön a gépekre. Megint abban a helyzetben vagyunk, hogy figyelembe kell vennünk a körülményeket és a beteg egészségi állapotát" - figyelmeztetett Slávik.
Naponta 20-40 új beteget hoznak be a kórházba. A vezérigazgató hangsúlyozta: nem növelhetik a végtelenségig az ún. COVID-ágyak számát, ha biztosítani akarják a más betegségben szenvedő páciensek ellátását is.
A koronavírus-fertőzött női páciensek átlagéletkora 62 év, a férfiaké 58. Ľuboslav Beňa ügyvivő igazgató elmondása szerint egyre több fiatalabb beteg is kórházba kerül. A kassai kórházban kezelt, koronavírus-fertőzött páciensek 80 százaléka oltatlan. Először vettek nyilvántartásba olyan pácienst, aki már megkapta mindkét adag védőoltást, mégis mesterséges lélegeztetésre szorul. Az illetőt az AstraZeneca vakcinájával oltották be. "Rajta kívül az UNLP-ben csak oltatlan betegek vannak lélegeztetőgépen" - fűzte hozzá az igazgató. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egyre több egészségügyi dolgozó kerül karanténba. Az elmúlt két hétben a számuk több mint ötvennel nőtt. Több mint 20 alkalmazott a második hullám óta munkaképtelen, poszt-COVID szindróma miatt további kezelésekre szorul.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!