2024. március 18., 13:21

EP-választás: kisorsolták a pártlisták sorszámait

Az Állami Választási és Pártfinanszírozási Ellenőrző Bizottság hétfői ülésén ellenőrizte az Európai Parlamentbe (EP) történő júniusi választásán induló 24 politikai szervezet jelöltlistáját. Ezt Eduard Burda, a bizottság elnöke jelentette be.

Négyessel a magyar párt
Eduard Burda - Eva Chmelová
Fotó: TASR/ma7

Hétfőn a Bizottság megvizsgálta a benyújtott jelölési dokumentumokat. A 25 jelölt közül 24-et ellenőrzött, míg az Alternatíva Szlovákiáért párt visszavonta jelölését - közölte a Burda.

Ezt követően kisorsoltuk a politikai pártok, mozgalmak és koalíciók jelöltlistáinak egyes számait, amelyek alatt indulnak az EP-választásokon"

- mondta Burda.

Eva Chmelová, a belügyminisztérium választásokért, népszavazásokért és politikai pártokért felelős osztályának igazgatója szerint most a belügyminisztérium gondoskodik a szavazólapok nyomtatásáról és szétosztásáról. A választókat közvetlenül a szavazóhelyiségekben fogják tájékoztatni a jelöltekkel kapcsolatos esetleges változásokról - jegyezte meg.

A választók egy pártot választhatnak majd, és két jelöltre adhatnak preferencia szavazatot - mondta Chmelová.

Rámutatott, hogy az uniós választások esetében az eredményeket csak azután hirdetik ki, hogy az utolsó szavazóhelyiség is bezárt az uniós tagállamokban.

A szavazóhelyiségek egyes országokban még vasárnap (június 9-én) is nyitva vannak. A választási eredmények hivatalos kihirdetésére csak hétfőn (június 10-én) kerülhet sor"

- jegyezte meg Chmelová. Hozzátette, hogy Szlovákiában a szavazóhelyiségek június 8-án reggel 7 órakor nyitnak és este 10 órakor zárnak.

Az EP-választásra 23 politikai párt és egy koalíció nyújtotta be jelöltlistáját. Június 8-án a szlovákok 15 európai parlamenti képviselőt választanak meg öt évre.

Közzétették az induló politikai tömörülések kisorsolt sorszámát is. A Magyar Szövetség a 4-es számot kapta. A kisorsolt számok:

1 Slovenský patriot
2 My Slovensko
3 Demokrati
4 Magyar Szövetség
5 SDKÚ-DS - Slovenská demokratická a kresťanská únia Demokratická strana
6 Spájame občanov Slovenska
7 Pirátska strana Slovensko
8 Spoločne občania Slovenska
9 Socialisti.sk
10 Slovenská národná strana
11 Republika
12 Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku
13 Srdce vlastenci a dôchodcovia - Slovenská národná jednota
14 Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko
15 Zdravý rozum
16 Komunistická strana Slovenska
17 Kresťanská únia
18 Smer - Sociálna demokracia
19 Kresťanskodemokratické hnutie
20 Sloboda a solidarita
21 Progresívne Slovensko
22 Slovensko, Za ľudí 
23 Hlas - Sociálna demokracia
24 Volt Slovensko
 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.