2020. április 20., 17:10

Ennyi volt?! Egyre valószínűbb, hogy Kiska befejezi

Azt követően, hogy a választás utáni első közvélemény-kutatások a párt jelentős visszaesését mutatták, várható, hogy Kiska reagálni fog. Szinte biztosra vehető, mandátuma után a pártelnöki posztjáról is lemond. Utódját még nem nevezték meg, de elég valószínű, hogy a munkát a pártot de facto eddig is irányító Veronika Remišová folytatja majd.

Fotó: TASR

Marek Hattas, Nyitra polgármestere és a párt parlamenti képviselője elmondta, hálával tartoznak Kiskának a párt létrehozásáért, ugyanakkor olyan vezetőre van szükségük, aki egészséges, képes dolgozni, és ott van a párttal, amikor szükség van rá.

A legutóbbi felmérés megmutatták, épp itt az ideje, hogy kezeljük a problémát"

Az apparátus előtt bizony sok munka áll, hiszen, ha Kiska távozik, új elnökséget kell kinevezni, előtte pedig egy jelölőgyűlés megszervezésére is elkerülhetetlen. Hattas szerint a kérdést eddig próbálták elodázni, a koronavírus-járvány, illetve a kormányprogram hiánya miatt nem tartották időszerűnek azt, de már nem halogathatják sokáig a dolgot.

A vasárnap, illetve hétfőn nyilvánosságra hozott Focus és AKO felmérések egyaránt parlamenten kívül mérték a pártot, 3,2, valamint 3%-kal. A Focus felmérése alapján tízből három Za ľudí választó ma Matovič pártjára voksolna.

Kiska ezzel kapcsolatban a Denník N-nek azt nyilatkozta, be kell látni, hogy a pártelnök hiánya hatással volt választóikra, ahogy az is, nem sikerült kulcsminisztériumokat elfoglalniuk a koalíció legkisebb pártjaként. Hozzátette:

tisztában vannak vele, választóik egy része bizony nem akarta, hogy egy ehhez hasonló kormánykoalíció tagjai legyenek.

A jelenlegi pártelnök ugyanakkor nem erősítette meg lemondását, kitérő válaszában csak annyit mondott, az év folyamán biztosan tisztújítást tartanak, a személyi kérdésekről ott döntenek majd. Helyettese, Veronika Remišová elmondta, állandó kapcsolatban vannak Kiskával, a napi politikai döntéseket kivétel nélkül megvitatják, a pártelnök pedig, ha nem lenne a járvány, biztosan személyesen is részt venne a tárgyalásokon.

Habár a hivatalos bejelentésre még várni kell, ahogy mondani szokták, a jelek egyre kevésbé félreérthetőek. Hattas mellett más párttagok, például Juraj Šeliga, a parlament egyik alelnöke is arról írt közösségi oldalán, a pártnak "erős, megbízható és mindig jelen lévő vezérre" van szüksége. Abban ugyanakkor mindegyik párttag egyet ért, Kiska szívproblémái valósak, a pártelnök nem kibúvót keres a mindennapi politikából. A Denník N azt írja, szinte biztosra vehető, hogy Remišová lesz az utód. A párttagok támogatják őt, egyelőre nem is akad kihívója, ráadásul ő maga is többször jelét adta, szívesen állna a kormányrúdhoz.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.