2021. április 27., 17:53

Ennyi volt: Csütörtöktől sem a diákoknak, sem szüleiknek nem kell már teszteltetniük

Az oktatási minisztérium sajtóosztálya is megerősítette a hírt, csütörtöki hatállyal a kormány eltörölte a diákok és szüleik tesztelési kötelezettségeit, azokban a járásokban, amelyek nem fekete besorolásúak a COVID-automatában.  

iskola diák
Képünk illusztráció.
Fotó: unsplash.com

Mivel ilyen járás jelen állás szerint egy sincs, így a rendelkezés az egész országban életbe lép. A tárca kihangsúlyozta, amint egy járás fekete besorolást kap, azonnal életbe lép a korlátozó rendelkezés, a járás minden oktatási intézményének újra tesztet kell kérnie diákjaitól és azok szüleitől. 

A kormány hétfő este a kijárási tilalom alóli kivételek közé sorolta a gyerekek iskolába/iskolából való fuvarozását is. 

Ez érinti az óvodásokat, alapiskolásokat és középiskolásokat, illetve szüleiket is. 

Amint egy járás visszatér a fekete zónába, azonnal szigorodnak a szabályok, amelyeket immár a vakcinációval is sikerült összehangolni. Mostantól ugyanis, függetlenül attól, hogy áll az aktuális COVID-automata, az is kivételt kap, magyarul teszt nélkül viheti, hozhatja iskolába, iskolából gyermekét, aki kapott valamelyik vakcinából. RNS-vakcina esetén 14 napnak kell eltelnie a második(!) adagtól, a vektorvakcinával oltottaknak egy adag is elég, ebben az esetben négy hétnek kell eltelnie.

Újdonság, de hasonló kivételt kapnak azok, akik ugyan az mRNS-vakcina első adagját kapták csak meg, de 180 napon belül voltak COVID-osak. 

Branislav Gröhling oktatási miniszter kijelentette,

a járványügyi helyzet javulásával folyamatosan érkeznek a javaslatok a kötelező tesztelés elhagyására, ugyanis immár az oltásnak kell prioritást élveznie. Értékelem, hogy a szakértők elismerték, régóta azon dolgozunk, biztonságos körülményeket teremtsünk az iskolában, ami sikerül is!

Gröhling szerint az összes iskola szigorúan betartja a szabályokat, minden intézmény felelősen jár el, így a vártnál is kevesebb a fertőzött diák. A minisztérium nem mond le teljesen a tesztelésről. Az egészségügyi tárcával együttműködve egy új rendszert dolgoztak ki, amelynek lényege, hogy csak azokban az iskolákban tesztelnék a diákokat, ahol felüti a fejét a fertőzés. Szerintük ezzel elkerülhető, hogy újra általános iskolabezárást kelljen elrendelni.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.