2021. február 12., 07:45

Ennyi volt a felvidéki magyarok száma januárban. Utánajártunk

Talán még a témával foglalkozók közül is kevesek előtt ismert, hogy a szlovák belügyminisztérium besztercebányai székhellyel egy olyan országos lakossági nyilvántartást (REGOB) vezet, amelyet a szakemberek is korrektnek tartanak.

Román népszámlálás
Illusztráció
Fotó: Háromszék

Kérdéssel fordultunk a belügyi tárcához, hogy a REGOB nyilvántartja-e a lakosság nemzetiségre vonatkozó adatait is? Feltételezésünk abból indult ki, hogy az önkormányzatok hatáskörébe tartozó lakossági mozgásokat (lakhelyváltozás, be- és kijelentkezés stb.), illetve a születés, házasságkötés és elhalálozás anyakönyvi eseményeit dokumentáló nyomtatványok mind-mind feltüntetik a nemzetiségre vonatkozó rovatot is.

regob
A lakossági nyilvántartó (REGOB) besztercebányai székhelye
Fotó:  minv.sk

Ahogy azt Michal Kaliňáktól, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának szóvivőjétől megtudtuk,

ezek az adatok bekerülnek a REGOB rendszerébe, beleértve a nemzetiségre vonatkozó információkat is.

Kaliňák hozzátette, hogy a nemzetiségre vonatkozó adat viszont választható, azaz az érintett, vagy annak képviselői belátásán múlik, hogy az adott eseménynél milyen nemzetiséget jelöl meg.

Portálunk ezek után a belügyminisztériumhoz fordult, hogy rendelkezésünkre tudják-e bocsátani a magyar nemzetiségű nyilvántartottak számát.

űrlap
Lakhely-változási bejelentő, a nemzetiség feltüntetésével
Fotó:  sevt.sk

Kérésünkre a szaktárca közölte, hogy a fentiek alapján 430.789 magyar nemzetiségű lakos van Szlovákiában. Az információ január végi keltezésű.

Az adat rövid szakmai véleményezésére felkértük Gyurgyík László demográfust, a Selye János Egyetem oktatóját. Gyurgyík elmondta, bár ő személy szerint a Statisztikai Hivatal által biztosított adatok alapján végzi idevágó kutatásait, a belügyminisztérium adatát elfogadhatónak tartja, mivel a legutóbbi népszámlálás 458 ezer magyart jelzett, s ha figyelembe vesszük az évi kb. 2 ezer fővel való csökkenésünket, illetve a migrációt, akkor

a belügy által rendelkezésre bocsátott adat valószínűsíthető határon belül mozog.

Kiemelte viszont, hogy mérvadó adatként a népszámlálás eredményeit lehet majd kezelni. Ahogy azt olvasóink is bizonyára tudják, a 2021-es népszámlálás néhány nap múlva, február 15-én kezdődik.  

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.