Előzetes letartóztatásban marad Kajetán Kičura

2020. június 30., 18:33
ma7 | TASR

Előzetes letartóztatásban marad Kajetán Kičura, az Állami Tartalékalap (SŠHR) volt elnöke. Erről kedden döntött a besztercebányai Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) bírója.

Fotó: TASR

Kajetán Kičura ellen a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze kenőpénz elfogadása és pénzmosás ügyében emelt vádat.

A bíró április 23-án döntött az őrizetbe vételéről. A keddi döntés még nem jogerős. A vádlott fellebbezett, így a végső döntés a Legfelsőbb Bíróságon fog megszületni.

Rastislav Palovič, Kajetán Kičura jogi képviselője megállapította: az ŠTS előkészítő eljárásának bírója elutasította a vádlott kérelmét.

Őszintén szólva, ezt egy ellentmondásos döntésnek tartom, mert a bíró nagyrészt nekem adott igazat, például ami azt a véleményemet illeti, hogy gyengült a felhozott vádak megalapozottsága. A vádlottat mégis előzetes letartóztatásban hagyta, illetve elutasította a kérelmünket, azzal az indokkal, hogy még meg kell tenni néhány szükséges intézkedést. Egyúttal határozattan figyelmeztette az ügyészt, hogy ezeket minél előbb el kell végezni, mégpedig a következő napokban”

– hangsúlyozta Palovič.

Ezenkívül arra is emlékeztetett, hogy már minden kulcsfontosságú tanút meghallgattak, az ügyfele pedig továbbra is ártatlannak vallja magát.

Katarína Kudjáková, az ŠTS szóvivője arról tájékoztatta a TASR-t, hogy a bíró azért utasította el a vádlott kérelmét, mert szerinte továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy a vádlott befolyásolja a tanúkat.

Kajetán Kičurát március 24-én hívta vissza az Állami Tartalékalap elnöki funkciójából az új kormány, az orvostechnikai eszközök beszerzése során elkövetett szabálytalanságok miatt. Kajetán Kičura visszautasította a szerződések megkötésével kapcsolatos állításokat, valamint a fia által vásárolt két lakással kapcsolatos gyanúkat.

A Nemzeti Bűnmegelőző Ügynökség márciusban indított vizsgálatot az Állami Tartalékalap COVID-19 járvánnyal kapcsolatos beszerzései és a pozsonyi Konventná utcában vásárolt lakások ügyében.