Előzetes letartóztatásban marad a volt rendőrfőkapitány

2020. november 23., 17:23
ma7 | TASR

A Legfelsőbb Bíróság szenátusa hétfőn Tibor G. volt országos rendőrfőkapitány és más, a Tisztítótűz fedőnevű akció keretében őrizetbe vett volt magas rangú rendőrtisztek előzetes letartóztatása mellett döntött. 

Fotó: TASR

Erről Alexandra Važanová, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget hétfőn.

Ugyanilyen döntést hozott november 8-án a bazini Specializált Büntetőbíróság is, amely ellen a terhelt fellebbezett. A Legfelsőbb Bíróság a fellebbezést elvetette.

A Pavol Farkaš, Alena Šišková és Martina Zeleňáková bírókból álló szenátus elvetette az ügyész fellebbezését is, aki szerint Tibor G. és Róbert K. esetében fennáll a szökés veszélye, emiatt javasolta kibővíteni a letartóztatás indokait. Tibor G. mellett jogerősen előzetes letartóztatásba került Peter H., a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) volt igazgatója és Róbert K., a NAKA korrupcióellenes egységének volt főnöke is.

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze korábban nyolc volt magas rangú rendőrtiszt letartóztatását indítványozta, köztük Tibor G. volt rendőrfőkapitányét is.

A bazini (Pezinok) Specializált Büntetőbíróság november 8-án hat terhelt előzetes letartóztatását rendelte el. Két gyanúsított – Bernard S., a NAKA pénzügyi egységének volt igazgatója és Ivan B., a NAKA volt rendőre - szabadlábra került, mivel időközben az ügyész visszavonta a rájuk vonatkozó letartóztatási indítványt.

A NAKA november 5-én a Tisztítótűz fedőnevű akció keretében Tibor G. nyitrai házában, továbbá Peter H. pozsonyivánkai (Ivanka pri Dunaji) és Bernard S. lévai otthonában tartott razziát. A volt rendőrtiszteket ezt követően kihallgatásra vitték Pozsonyba, a rendőr-főkapitányságra.

A rendőrség látókörébe került csoport 13 gyanúsítottból áll. A csoportot a vád szerint a letartóztatásban lévő nyitrai nagyvállalkozó, Norbert B. irányította. A gyanúsítottak egyike a szintén letartóztatásban lévő Dušan K. speciális ügyész.

Kapcsolódó cikkeink