Előzetes letartóztatásba kerül Dušan Kováčik speciális ügyész

2020. október 26., 14:45
ma7 | TASR

A Bazini Specializált Büntetőbíróság vizsgálóbírója vasárnap késő este elrendelte Dušan Kováčik speciális ügyész és Norbert Pakši volt rendőrtiszt előzetes letartóztatását. Ezt Katarína Kudjáková szóvivő erősítette meg a TASR hírügynökségnek.

Dušan Kováčik
Fotó: TASR
Dušan Kováčik
A vizsgálóbíró két személy, D. K. és N. P. előzetes letartóztatása mellett döntött. Mindkettő ellen bűnszervezet alapítása, fenntartása, támogatása és más bűncselekmények ügyében indult büntetőeljárás. Az indoklás szerint D. K. esetében fennáll a kollúzió, vagyis a tanúk befolyásolásának veszélye, valamint a bűnismétlés veszélye. N. P. esetében a kollúzió és a bűnismétlés veszélye mellett fennáll a szökés veszélye is”

– részletezte a szóvivő. Hozzátette: a bíróság nem fogadta el a Dušan Kováčik terhelt felesége által felajánlott óvadékot, és az írásos ígéretet sem.

Dušan Kováčik terhelt fellebbezett a határozat ellen. A fellebbezésről a Legfelsőbb Bíróság hivatott dönteni. A Norbert Pakši előzetes letartóztatását elrendelő határozat jogerős.

Nem fellebbeztünk”

– közölte a TASR hírügynökséggel Ivan Kochanský, a terhelt ügyvédje. Utóbbi beismerte azt, amivel gyanúsítják, és együtt akar működni a rendőrséggel.

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem adott részletes tájékoztatást. Hangsúlyozta, a nyomozás folytatódik, újabb tanúkat fognak kihallgatni. A médiában megjelent különböző információkkal összefüggésben leszögezte, hogy a rendőrnyomozók és az ügyész a törvénnyel összhangban, kizárólag a bizonyítékokat figyelembe véve, nem pedig valamiféle média által gyakorolt vagy politikai nyomás hatására jártak el.

A Denník N napilap információi szerint Dušan Kováčik ellen nem csupán a „takáčovci” pozsonyi bűnszervezet ügyében indítottak eljárást. A speciális ügyész összejátszhatott Ľudovít Makóval, a Pénzügyi Igazgatóság Bűnügyi Hivatala volt igazgatójával is, akit azzal gyanúsítanak, hogy másokkal együtt előkészítette a NAKA egyik nyomozójának meggyilkolását. Ľudovít Makó előzetes letartóztatásban van.

Dušan Kováčikot-t és Norbert Pakšit csütörtök (október 22.) reggel vették őrizetbe a NAKA emberei. Az ügyész szombaton (október 24.) indítványozta az előzetes letartóztatásukat.
Viera Kováčiková, a főügyész első helyettese átmenetileg felfüggesztette hivatalából Dušan Kováčik speciális ügyészt. Az intézkedés október 22-től hatályos.