2022. december 13., 11:18
Frissítve: 01:34

Szunnyadozik a szakadás, máma már nem hasad tovább! Csütörtökön szavaznak csak a kormány bukásáról

Kedden 11 órától kellett volna szavaznia a parlamentnek a Heger-kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról.

szlovák parlament
Fotó: TASR/AP
Richard Sulík a szavazás elhalasztása után azt nyilatkozta, csütörtökig "tér kínálkozik Igor Matovič lemondására". Ezzel együtt a pártelnök kiemelte, az SaS képviselői továbbra is egységesen támogatják a kormány elleni bizalmatlansági indítványt. Richard Sulík, az SaS elnöke a vita során azt is elképzelhetőnek nevezte, hogy a kormány észszerű átalakítását követően az SaS támogatná a kabinetet, de pártja nem tér vissza a koalícióba. További lehetőségként beszélt az előrehozott választás kihirdetéséről és hivatalnokkormány kinevezéséről.
"Ez a kormány már rég elveszítette a választók bizalmát. Feltétlenül előrehozott választásra van szükség Szlovákiában, ami után stabil és hozzáértő kormány alakulhat" – jelentette ki Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke. „Függetlenül a mai szavazástól a kormány már rég eljátszotta az emberek bizalmát, és sosem lesz képes visszaszerezni azt” – tájékoztatta Sólymos állásfoglalásáról a TASR-t Magdeme Klára, a Szövetség szóvivője. Rigó Konrád, a pártban működő Most-Híd-platform vezetője szerint a választás halogatásával csak tovább romlik a társadalmi helyzet. „A gyerekeink jövőjével hazardíroznak, csak hogy még egy évig hatalmon maradhassanak. Ezzel éppen azoknak adnak még több időt, akik ellen állítólag minden erejükkel harcolnak. Itt az idő távozni, egy új kezdet reményében” – szögezte le Rigó Konrád. (TASR)
Végül Michal Šipoš (OĽaNO-s frakcióvezető) javaslatára arról döntött a parlament, hogy a kormány elleni bizalmatlansági szavazásról csak csütörtökön döntsenek. Ezt a javaslatot 77 képviselő támogatta. Az ülést berekesztették, csak holnap folytatódik, a bizalmatlansági indítványról csütörtökön este 17:00-tól szavaznak.
Juraj Šeliga azt szerette volna, ha a kormány sorsáról döntő szavazást elhalasztják a parlament következő rendes ülésére, januárra. Ehhez három frakció támogatása kellett volna, de az OĽaNO-n és a Sme rodinán kívül a többi frakció nem támogatta az elképzelést, így nem támogatták. Ezt követően arról szavaztak, a keddi tárgyalási nap utolsó pontja legyen a bizalmatlansági indítvány, de ez sem ment át. 
Peter Pellegrini szerint a kormánykoalíció megpróbálkozik a kormányról szóló bizalmi szavazás elhalasztásával. Hozzátette, hogy a parlamentben terjedő információk szerint már elő is készítették az ezzel kapcsolatos ügyrendi javaslatot.

Míg a korábbi nyilatkozatok alapján biztosnak tűnt a kormány bukása, most egyre több arra utaló jelet látunk,

talán az utolsó pillanatban Sulíkék kompromisszumos megoldást kötnek a kabinettel. 

Az OĽaNO frakciójaként politizáló Polgári Demokratikus Fórum (Občiansko-demokratická platforma) képviselői kedden délelőtt arra kérték az érintetteket, igyekezzenek kompromisszumos egyezséget kötni, hogy elkerülhessék Ficóék visszatérését a hatalomba.

Egyes sajtóhírek szerint Igor Matovič pénzügyminiszter "fejéért" cserébe Sulíkék nem szavazzák meg saját bizalmatlansági indítványukat, sőt, visszatérhetnek a kormányba is.

A félórás szünet után, 11-kor folytatódó ülést újból megszakították, miután Michal Šipoš (OĽaNO) javaslatára újabb 30 perces szünetet rendeltek el. Šipoš szerint a frakcióknak még szüksége van némi tárgyalási időre.

Cikkünk folyamatosan frissül!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.