2020. szeptember 19., 15:10

Elmarad a vizsgadrukk? Gröhling az online érettségikre esküszik

A közszolgálati RTVS Szombati dialógusok című vitaműsorában Branislav Gröhling (SaS) oktatás-, tudomány-, ifjúság- és sportügyi miniszter annak a reményének adott hangot, hogy 2022-ben már online zajlanak az érettségi vizsgák.

érettségi
Fotó: TASR

Mindez összhangban áll azzal a szándékkal, hogy az iskolákat informatizálják és digitalizálják. Az ehhez szükséges pénzt az állami költségvetésből, a felújítási alapból vagy uniós forrásokból biztosítanák. Véleménye szerint első lépésben a pedagógusokat kellene a szükséges eszközökkel ellátni, majd meg kell oldani az internethez való csatlakozást.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban a tárcavezető megjegyezte, hogy a tanév dinamikus lesz. Fel kell készülni rá, hogy a tanulók egy ideig nem fognak iskolába járni és otthon tanulnak majd.

Szeptember 18-val bezárólag 13 iskola volt zárva. Távúton a diákoknak csak egy százaléka tanul, ami jó hír. Hozzátette, hogy az iskolákat nem fogják egységesen bezárni, hanem a helyi körülményeket figyelembe véve döntenek majd erről.

Vitapartnere, a törvényhozás oktatási bizottságának alelnöke, Ľubomír Petrák (Smer-SD) úgy vélte, hogy az iskolák számára a tavasszal alkalmazott forgatókönyv volt a legrosszabb, amikor minden oktatási intézményt bezártak. Bízik benne, hogy erre már nem kerül sor többet.

A miniszter arra a felvetésre, vajon a diákoknak októberben is viselniük kell majd a szájmaszkot az iskolában, nem tudott válaszolni. Erről a járványügyi bizottság dönt majd szeptember végén – fűzte hozzá. De ha nem is lenne kötelező a maszkviselés, a tárcavezető akkor is egyértelműen ajánlaná a viselését októberben és novemberben is, már csak azért is, mert a hagyományos influenzajárvány terjedését is korlátozná.

Petrák-Gröhling
Fotó: TASR
Ľubomír Petrák és Branislav Göhring

Szóba került a műsorban a tanárok bérezése is. Gröhling szerint egyelőre nem tudni, hogy erre a célra fel lehet-e használni uniós forrásokat is.

Petrák úgy látja, minimálisan 6 százalékos béremelés kellene, összhangban a kormányprogramban foglalt ígéretekkel. Azt viszont nem gondolja, hogy a tanárok fizetését EU-pénzekből kellene fedezni.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék