cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. november 9., 11:18

Ellenünkben döntött a luxemburgi bíróság, de Vincze Loránt szerint tovább folytatódik a küzdelem az uniós kisebbségvédelemért

Az Európai Unió Törvényszéke szerdán, november 9-én döntött a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés által az Európai Bizottság ellen indított fellebbezés ügyében. A luxembourgi testület nem semmisítette meg az Európai Bizottságnak azt a 2021. januári döntését, amellyel nem javasolt jogalkotást a több mint egymillió aláírást összegyűjtő Minority SafePack javaslatairól.

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a FUEN magyar nyelvű közleményét a témáról.

A Törvényszék szerint "az Európai Unió által a regionális vagy kisebbségi nyelvek fontosságának hangsúlyozása és a kulturális és nyelvi sokszínűség előmozdítása érdekében már megtett intézkedések elegendőek e kezdeményezés célkitűzéseinek eléréséhez".

Meglepődtünk a Törvényszék döntésén, amely nincs összhangban az e tárgyban hozott korábbi ítéleteivel. A kisebbségi jogokért folytatott küzdelem az EU-ban a mai döntéstől függetlenül folytatódik. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) és a Minority SafePack Kezdeményező Bizottsága, illetve jogászaink elemezni fogják a Törvényszék érvelését, és eldöntjük, hogy milyen lépéseket tegyünk, egyelőre valószínűnek tűnik, hogy fellebbezni fogunk. Addig is, a FUEN folytatja munkáját az őshonos nemzeti kisebbségek és nyelvi csoportok nyelvi és kulturális sokszínűségének védelme és támogatása érdekében, és törekszik megtalálni a kisebbségek számára előnyös javaslatok megvalósításának módját. Már most is képviseljük a kisebbségek érdekeit például az geoblockingról és a műsorszórásról szóló uniós egyeztetéseken a szakma képviselőivel, az MSPI javaslatainak megvalósítása pedig már folyamatban van Németországban, ahol beemelték a koalíciós megállapodásba és a kormányprogramba. Továbbra is lobbizni fogunk azért, hogy javaslatainkat más tagállamokban is ültessék gyakorlatba

– nyilatkozta Vincze Loránt FUEN-elnök, az RMDSZ európai parlamenti képviselője az ítélethirdetést követően.

Miután a Bizottság 2021. január 14-én úgy döntött, hogy

nem kezdeményez jogalkotást az MSPI javaslatai alapján, a Polgári Kezdeményező Bizottsága 2021. március 24-én az Európai Unió Törvényszékéhez fordult az Európai Bizottság kezdeményezésről szóló határozatának megsemmisítése iránti kérelemmel.

A beadvány szerint az Európai Bizottság megsértette az indokolási kötelezettségét, és nyilvánvaló értékelési hibákat követett el.

Az Európai Unióban mintegy 50 millió, őshonos nemzeti kisebbséghez tartozó vagy kisebbségi nyelvet beszélő személy él. A 2013-ban indult Minority SafePack európai polgári kezdeményezés a kisebbségi nyelvek, kultúrák védelmét és támogatását, a kisebbségi jogok biztosítását kéri az Európai Uniótól. Az elmúlt 30 év legfontosabb kisebbségi jogokat szolgáló kezdeményezésének tartják.
Miután a Bizottság kezdetben elutasította a nyilvántartásba vételt, az MSPI-t végül az EU Törvényszékének 2017-es döntése nyomán vették nyilvántartásba. A FUEN által koordinált európai szintű kampányban 1 123 422 hitelesített támogató nyilatkozatot gyűjtöttek össze, és a Minority SafePack kezdeményezés lett az eddigi ötödik sikeres európai polgári kezdeményezés. A kezdeményezés a Bundestag, az Országgyűlés, a holland parlament alsóháza, számos regionális parlament, illetve az Európai Parlament támogatását is megszerezte – utóbbi 2020 decemberében hatalmas többséggel szavazta meg támogatását. Ennek ellenére az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nem kezdeményez jogi aktusokat a javaslatok alapján.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.