2021. december 16., 16:36

Ellentmondásos a helyzet. Továbbra sem egyértelmű, hogy szélesebb körben ünnepelhetjük a karácsonyt

Ha sziklaszilárd bizonyítékot keres, hogy a szlovák politika a dél-amerikai sorozatokból meríti a mindennapi mondanivalót, akkor feltétlenül olvassa el ezt a cikket.

Eduard Heger és Roman Mikulec
Fotó: TASR/AP
Ha két szlovák összehajol...

Egy igencsak szembeötlő ellentmondásra hívja fel a figyelmet a HNonline a karácsonyi rokonlátogatások kapcsán. A keddi kormányülés után Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter határozottan állást foglalt amellett, hogy a nappali kijárási korlátozások eltörlésével egyértelmű helyzet állt elő, vagyis a családok korlátozás nélkül felkereshetik egymást az otthonaikban az ünnepek alatt. Az egészségügyi tárcavezető sajtótájékoztatójáról mi is tudósítottunk.

A helyzet azonban úgy tűnik, mégsem ennyire egyértelmű. Továbbra is érvényben maradt az a szabályozás, ami megtiltja hatnál több személy gyülekezését, ha nem egy háztartásban élnek.

A HNonline arra hívja fel a figyelmet, hogy Roman Mikulec belügyminiszter a keddi kormányülésen is arról beszélt, hogy a hatóságok szigorúan betartják a veszélyhelyzetre vonatkozó előírásokat. 

Mikulec szavait annál inkább sem vehetjük félvállról, mert a hatóságok a feldühödött nővérek és mentősök tegnapi parlament előtti tüntetését követően a gyülekezési jog említett korlátozásának megsértésére hivatkozva vettek őrizetbe többeket, köztük a Szlovákiai Mentősök Kamarájának elnökét, František Majerskýt.

A helyzet ugyancsak ellentmondásos, hiszen az ünnepi időszakra megnyílnak a hotelek, de a családok az otthonaikban nem találkozhatnak. A hatóságok a szabályszegésért 1 000 eurós helyszíni bírságot szabhatnak ki, ha már eljárás indul a szabályszegő ellen, akkor 1 659 eurós bírságra számíthat.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.