lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2023. június 11., 19:46

Elhunyt Múcska Endre, Esterházy János egykori rabtársa

Kilencvenhatodik életévében elhunyt Múcska Endre, aki a rabságban személyesen is találkozott Isten szolgája Esterházy Jánossal. Múcska Endrét Esterházy rabtársaként tartották számon.

Múcska Endre
Galéria
+1 kép a galériában
Múcska Endre ellátogatott Esterházy János sírjához
Fotó: Archívum

Június 11-én, életének 96. évében hunyt el a nagyfödémesi Múcska Endre, aki a múlt század vérzivataros éveinek szemtanúja, történelmi meghurcolások elviselője, túlélője és emlékőrzője volt.

Múcska Endre életútjának egy szakasza keresztezte Isten szolgája Esterházy János útjait is, hiszen találkoztak a rabságban. Múcska Endre az 1949-es nagyfödémesi lázadás egyik meghurcoltja, az akkori események utolsó tanúja is volt, szívesen és éles elmével beszélt a valamikori történelmi eseményekről. Életének Szabó László kutató, író állít emléket a Hűség és kiállás című könyvében. 

Nagyfödémesen pár évvel ezelőtt polgármesteri díjban részesült a kiállásért és a múlt történéseinek élethű megőrzéséért.

Múcska Endre
Múcska Endre polgármesteri díjat vett át Gőgh Ferenc polgármestertől
Fotó:  Nagyfödémes község archívuma

Múcska Endre 1927-ben született Jánosházán. Portálunknak 2020-ban adott interjút, nem sokkal azután, hogy látogatást tett az Esterházy János zarándokközpontban, ahol a mártír gróf hamvait őrzi.

Múcska Endre az utolsó emlékező volt, aki még személyesen találkozott Esterházy Jánossal. Médiacsaládunk a vele készült riporttal emlékezik, a hozzátartozóknak őszinte részvétünket fejtjük ki.

Múcska Endre
Galéria
+1 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.