2023. szeptember 25., 14:46

Elhatárolódtak a fasiszta hátterű politikusoktól a folkloristák

Közös felhívást tettek közzé a szlovák néptáncos szakma, koreográfusok és folklórcsoportok képviselői, melyben visszautasítják, hogy a fasiszta hátterű pártok a népművészeti gyökereket és a folklórcsoportokat kihasználva kampányoljanak.

Nem az én nevemben
Fotó: Jozef Černek hivatalos Facebook-oldal

A „Ne ez én nevemben” felhívások mintáját követő, Ne az én képviseletemben (népviseletemben) elnevezésű kezdeményezésben visszautasítják, hogy az ilyen beállítású pártok és politikusok fokozatos arculatváltással megpróbálják feledtetni múltjukat, és ehhez sokszor a hagyományos népi kultúrát is felhasználják.

A felhívás aláírói rámutatnak, hogy

a fasiszta meggyőződéseket hirdető, mostanra öltönybe bújt politikusok kitérő válaszok és megnyerő mosolyok mögé rejtik veszélyes nézeteiket, és a népviselet mögé bújnak.

Állampolgárként mi is elfogadjuk és támogatjuk a politikai nézetek sokszínűségét, ami demokráciában természetes és szükséges. Ugyanakkor felelősséggel tartozunk az elődeinknek, akik egy szabad, a fasizmus alól felszabadított ország létrejöttének reményében az életüket áldozták fel annak idején. Ezért, bár nehéz idők járnak az országra, de nem szavazunk a fasizmus örököseire, bújjanak most bármilyen gúnyába

– áll a felhívásban.

A kezdeményezéshez több mint 200 folklorista csatlakozott, hasonló nyilatkozatot már a 2020-as választás előtt is közzétettek.

A választás 2023. szeptember 30-án, szombaton lesz, a választás napja előtt 48 órával kampánycsend lép életbe. A választáson 24 párt, illetve mozgalom, valamint egy választási koalíció indul.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.