2020. december 1., 19:15

Elfogadták Besztercebánya megye jövő évi költségvetését

November 30-án, hétfőn tartotta az idei év utolsó ülését a Besztercebányai Megyei Önkormányzat. Az ülés legfontosabb napirendi pontja a jövő évi költségvetés elfogadása volt, amelyet egyhangúlag megszavazott a testület.

Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: www.bystricoviny.sk

Amint arról Csúsz Péter a Magyar Közösség Pártjának (MKP) megyei képviselője beszámolt ebben az évben jelentősen befolyásolta a költségvetés mértékét a koronavírus-járvány miatti bevételkiesés.  

Az alapvető feladatok ellátása mellett még rendkívüli helyzetek is tarkították a költségvetés teljesítését, hiszen a rendkívüli esőzések miatt egy egész útszakasz használhatatlanná vált a Nagyrőcei járásban.

murany_ii_531_es-ut.jpg

A kerület karbantartása alá tartozó II/531-es út Murányalja és Murányhuta közötti szakaszáról van szó, amelynek javítását saját költségből kezdte el a megye, mire hosszas viták után végül 5 millió euróval a kormány is megtámogatta az út teljes hosszának felújítását.  

A déli régió számára fontos, hogy a képviselők megszavazták a II/571-es útszakasz (Fülekről Ajnácskő irányában történő) felújításának társfinanszírozását is mintegy 217 ezer euró értékben. Csúsz a jövő évi költségvetés szempontjából egyértelmű sikerként értékeli, hogy elindulhat újabb két Ipoly-híd felépítése Ipolyvarbónál és Ipolyhídvégnél.

Az eredeti tervek szerint már idén ősszel megtartották volna az alapkőletételt, amely a járványhelyzet miatt elmaradt. Ezt tavasszal bepótolnák és addigra vélhetően a közbeszerzési eljárás is lezajlik majd, így ezzel egyidőben a munkálatok és a tényleges építkezés is megkezdődhetne.

Optimistán nézünk a következő év felé és olyan költségvetést szavaztunk meg, ami nem számol azzal, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel szorításokat hajtsunk végre a következő évben. Sőt, inkább elmondható, hogy aktvitásainkkal el akarjuk érni a megyén belüli legkorábban lehetséges gazdasági újjáéledést 

– közölte Csúsz Péter. Hozzátette, hogy a teljes megyét tekintve egy 12 millió eurós keretösszeget is megszabtak, amelyből a jövő évi útfelújításokat finanszírozzák majd. Ebből a lakosság és a kilométerek számarányának függvényében meríthetnek az egyes járások, s még várhatóan december során döntés születik a járásokon belüli elosztásról, hogy januárban elindulhasson a közbeszerzés.

Cziprusz Zoltán megyei képviselő szerint is tartalmas ülést tudhatnak maguk mögött és hangsúlyozta, hogy a koronavírus negatív hatásai ellenére is sikerült elérni, hogy az útfelújítási hullám nem lesz leállítva. A járvány és annak gazdasági hatásai kicsit megnyirbálták ugyan az eredeti elképzeléseket, de a legfontosabb, hogy folytatódhat az elmúlt 30 év legnagyobb útfelújítási hulláma a megyében.

bbsk_cziprusz_jambor_juhasz.jpg
Fotó:  Cziprusz Zoltán/Facebook

Juhász Péter szintén az MKP klubjának nevében, interpellációt nyújtott be a megyei fenntartású II. és III. osztályú közutak vízszintes közlekedési jelöléseinek felfestésre azon szakaszokra, amelyeken jelenleg hiányosak. Továbbá sikerült elérni, hogy a megye által támogatott kulturális alaphoz és gyermektábor alaphoz a november végi határidő helyett december 31-ig meghosszabbítva lehet pályázni.

Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.