2023. június 11., 16:29

Élelmiszerárak: A Hlas-SD az állami szabályozásban bízik, az SaS a konkurenciaharcban

Az SaS és a Hlas-SD véleménye merőben eltér az élelmiszerárak csökkentésének kérdésében - derült ki a Markíza televízió „Na telo“ című műsorából, Richard Sulík és Denisa Saková vitája során.

Richard Sulík Denisa Saková
Fotó: TASR

Denisa Saková, a Hlas-SD alelönöke úgy gondolja ugyanis, hogy

az állam „erős keze“, azaz közbeavatkozása lenne a megfelelő megoldás.

Az ellenzéki párt ötletéről még nem tárgyalt más politikai klubokkal, az ülés előtt szeretnének egyeztetni.

Az SaS vezetője, Richard Sulík szerint egy ilyen javaslat átgondolatlannak nevezhető.

Meggyőződése, hogy a kérdésben a konkurencia növelése - akár külföldi üzletláncok Szlovákiába csalogatásával -, illetve az előállítási költségek csökkentése lenne a megoldás.

A Büntető Törvénykönyv módosítása nem ütközik az SaS ellenállásába

- feltételezi Sulík, azonban ez a hozzáállásuk változhat, amennyiben nem mennek át számukra fontos módosítások. A párt például kiáll a marihuána kizárólag személyes felhasználásának legalizálása mellett - pláne egy olyan országban, ahol az emberek literszámra isszák legálisan az alkoholt, esetleg halálra isszák magukat. Sulík úgy gondolja, hogy az elfogadott módosításoknak a bírói határozatokra visszamenőlegesen is érvényesnek kellene lenniük. Saková szerint ez utóbbi jogilag nem lehetséges.

A Hlas-SD számára ugyanakkor elfogadható a Btk. Viliam Karas-féle módosítása,

bár úgy gondolják, néhány büntetés esetén „ambíciózusabb“ lehetne.

A migránskérdést Sulík gyűjtőtáborokkal oldaná meg. „Ha Amerikának lehet 50 katonai tábora, akkora gond lenne Európában egy afrikai menekültügyi központ létrehozása?“ - tette fel a kérdést az SaS elnöke. A Hlas-SD-nek sokkal inkább a rugalmas szolidaritással van gondja, mégpedig a „megvásárolható“ migránsmentességgel.

A szakértői kormány bizalmi szavazásának kérdésben Sulíkék kitartanak amellett, hogy támogatnák az Ódor-kormányt

- annak ellenére is, hogy az esetleg nem kapja meg a parlamenttől a bizalmat. Nem látja ezt kulcskérdésnek, tekintve ősszel, a parlamenti választásokkor úgyis újraosztják a lapokat.

Saková ugyanúgy kitart a Hlas-SD eddigi véleménye mellett, azaz biztosan nem támogatják Ódorékat.

A köztársasági elnökválasztással, Ján Kubiš, volt külügyminiszter jelöltségével kapcsolatban Saková annyit mondott, hogy erről a témáról még nem esett szó pártjában, ugyanakkor a kérdéssel csupán a parlamenti választások után fognak egyáltalán foglalkozni.

Sulík az esetleges jövőbeli kormánytagsága esetén két éven belül biztosan nem szorgalmazna kiegyensúlyozott költségvetést.  Az a kérdés viszont teljesen meglepte, hogy el tudná-e képzelni, hogy miniszteri posztot fogadjon el egy Peter Pellegrini vezette kormányban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.