2020. július 24., 15:23

Eleget tett az államfő a főügyész kérésének, augusztus 10-én felmenti hivatalából

Eleget tett a köztársasági elnök Jaromír Čižnár főügyész kérésének és felmenti hivatalából. Čižnár augusztus 10-ig látja el főügyészi tisztségét. Feladatait augusztus 11-től az új főügyész beiktatásáig Viera Kováčiková, a főügyész első helyettese veszi át – közölte Martin Strižinec, a köztársasági elnök szóvivője.

Kuciak-gyilkosság, sajtótájékoztató, Jaromír Čižnár
Fotó: TASR

Az államfő a hét elején találkozott a főügyésszel. Ezt követően Čižnár hivatalosan kérte, hogy mentsék fel hivatalából, az elnök asszony eleget tett a kérésének.

A törvénynek megfelelően megállapodtak abban, hogy Čižnár augusztus 10-ig látja el hivatalát, majd Viera Kováčiková első főügyész-helyettes veszi át tőle, arra az időre, amíg az új főügyész le nem teszi az esküt”

- tájékoztatott Čaputová szóvivője.

Jaromír Čižnár hétéves megbízatási ideje július 17-én ért véget. Utódját még nem választotta meg a parlament. A törvény értelmében Čižnár az új főügyész hivatalba lépéséig maradhatna hivatalában. A parlament jóváhagyta a főügyész megválasztásával kapcsolatos változásokat. Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke azt mondta, ősszel megtartják a választást.

Čižnárt titkos szavazással választotta meg a parlament 2013. június 18-án. Ivan Gašparovič akkori köztársasági elnök július 17-én nevezte ki. Ő az ország hatodik főügyésze az önálló Szlovákia megalakulása óta.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.