2020. július 15., 16:37

Eldöntötték! Hosszabb ideig kaphatnak állami támogatást a vállalkozók

Hosszabb ideig, szeptember végéig igényelhetnek állami támogatást a munkáltatók és az önálló keresőtevékenységet folytató személyek (SZČO).

euro, pénz
Fotó: Pixabay

A javaslatot a munkaügyi minisztérium terjesztette elő az Elsősegély (Prvá pomoc) projekt keretében,

a javaslatot a kormány szerdán jóváhagyta.

Az intézkedés célja a munkahelyek megőrzése.

Bár a járványügyi helyzet pozitívan alakult, a munkaügyi minisztérium szerint a koronavírus-járvány negatív hatással volt a munkaerőpiacra. A Pénzügyi Politikai Intézet (IFP) becslései szerint az ország gazdasága idén 9,8%-kal esik vissza a világjárvány miatt.

Ezért tartjuk fontosnak, hogy július vége után is pénzügyi kompenzációt nyújtsunk a munkáltatóknak és a járvány miatt nehéz helyzetbe került, önálló keresőtevékenységet folytató személyeknek

 – közölte a munkaügyi minisztérium. Az eredeti terv szerint csak e hónap végéig fizették volna a támogatást.

A javaslat célja a projekt időtartamának meghosszabbítása volt, addig, amíg a kormány jóvá nem hagyja a részmunkaidős foglalkoztatás támogatására szolgáló mechanizmus, az úgynevezett Kurzarbeit bevezetését szorgalmazó törvényjavaslatot.

A projekt kiterjesztése a vállalkozói környezet stabilizálódását szolgálja,

amelyet jelentős mértékben befolyásolnak olyan negatív tényezők, mint például a betegség terjedésének esetleges felgyorsulása és az emiatti visszaesés a nyári hónapokban. A gazdaság várható ingadozásainak ellenére így a munkáltatóknak nagyobb mozgásterük lenne, több lehetőségük a munkahelyek megőrzése és az erőforrások jobb felhasználására" - áll a minisztériumi anyagban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.