2021. november 30., 16:28

Eldöntheti a külföldön élő, hogy hol szeretné felvenni a 3. dózist

A külföldön élő szlovák állampolgárok eldönthetik, hogy a COVID-19 betegség elleni védőoltás harmadik adagját Szlovákiában vagy a másik országban veszik-e fel. Ezt a Szlovák Egészségügyi Minisztérium erősítette meg a TASR hírügynökségnek kedden.

koronavírus védőoltás Ausztria
Fotó: TASR/AP

Külföldön az ott érvényes szabályok szerint oltják be a szlovák állampolgárokat is.

Míg Szlovákiában a második és a harmadik adag oltóanyag beadása között hat, addig például Ausztriában csak négy hónapnak kell eltelnie.

Július elejétől az Európai Unióban érvényes, digitális COVID-igazolványt abban a tagállamban állítják ki, ahol beadták a vakcinát.

Amennyiben egy szlovák állampolgár egy harmadik országban oltatja be magát, kérnie kell a nemzeti tanúsítvány kiállítását, majd az Egészségügyi Minisztérium az erre a célra létrehozott elektronikus címén keresztül igényelheti az Európai Unióban érvényes, digitális COVID-igazolványt. Ha az illető Szlovákiában oltatja be magát, az igazolványt automatikusan kiállítják a részére.

Ha valaki az első két adagot az AstraZeneca vagy a Szputnyik V védőoltásból kapta meg, Szlovákiában harmadszorra a Pfizer/BioNTech konzorcium Comirnaty vakcinájával oltják be. Az egészségügyi minisztérium azt nem tudja garantálni, hogy ez más országokban is így lesz.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!