Eldőlt: Újra tömeges tesztelés, korlátozásokkal. Nyithatnak az iskolák is, ha tesztelnek - talán, ha, esetleg

2020. november 25., 19:45
Matus Tibor

A válságstáb mai ülése után sajtótájékoztatót tartott Igor Matovič kormányfő és Jaroslav Naď védelmi miniszter.

A kormányfő elmondta, hogy a válságstáb foglalkozott Branislav Göhring javaslatával, miképp lehetne újra lehetővé tenni, hogy a diákok december 7-e után újra látogathassák az iskolákat. Az adott iskola dönthet úgy, hogy újra fogadja a diákokat, de hogy a járványhelyzet ne romoljon, be kell biztosítani a rendszeres tesztelésüket, ahogyan a szüleikét is.

Ezzel visszatérünk a közösségi tesztelés tervéhez

- mondta Matovič. Reméli, hogy az önkormányzatok képviselőivel megtalálják a megoldást a közösségi tesztelés rendszerének kialakításához. A kormányfő ezt egy fenntartható rendszernek tartja, amely lehetővé teszi számunkra az előttünk álló nehéz tél átvészelését, anélkül, hogy ki kellene vennünk gyermekeinket az oktatásból. 

Jaroslav Naď honvédelmi miniszter üdvözölte ezt a megoldást a sajtótájékoztatón, és hozzátette -

felajánlottam a védelmi minisztérium segítséget és a katonák tesztelési tapasztalatait az oktatási miniszternek.

A miniszter elmondása szerint az elkövetkező napokban nőni fog azoknak a mobil mintavételi pontoknak a száma, ahol tesztelik az embereket a koronavírus-fertőzöttségre. A mozgó mintavételi pontok eljutnak a kisebb falvakba, telepekre. Ezzel az esetleges fertőzésgócokat is vizsgálni tudnák.

Nagyon örülnénk annak, ha a járóbeteg-szakrendelések is bekapcsolódnának a mobil mintavétel munkájába, amiért anyagi ellenszolgáltatást is kapnak 

- tette hozzá Naď.

Kormányfő kijelentette, 

továbbra is érvényes, hogy Szlovákia 8 millió tesztet fog elvégezni decemberben, annak ellenére, hogy Richard Sulík gazdasági miniszter azt állítja, hogy nem lehet időben beszerezni a teszteket.

Matovič szerint a teszteléseket minél előbb el kell kezdeni, mert a napi esetszámok újra nőnek.

Karácsonyig az a feladatunk, hogy napi 500-ra csökkentsük az új esetek számát, és csak két lehetőségünk van: lezárás vagy a teljes áttesztelés

- mondta.

Ha teljes körű tesztelést fogunk végezni, de ezt az önkéntességre hagyjuk, akkor az csak pénzkidobás lesz

- válaszolt egy kérdésre a kormányfő, hozzátette -

egyre inkább kényszer lesz a lockdown bevezetése, mert a helyzet ellenőrizhetetlenné válhat.

Az iskolai tesztelésről elmondta, hogy a kezdeti elképzelés az volt, hogy

a magas kockázatú régiókban az iskolák hetente egyszer tesztelnék a diákokat, a szülőket és a személyzetet.A kevésbé kockázatos régióban például kéthetente.

A miniszterelnök azonban megvárja Branislav Gröhling oktatási miniszter nyilatkozatát arról, képes lesz-e mindezt biztosítani.

Az iskolák tesztelésének költségeit az állam állná, de a szervezés az fenntartókra maradna.

Ha sikerül tesztelnünk az iskolákat, ahogy azt a Központi Válságstáb ma egyhangúlag elfogadta, akkor 4,1 millió embert tesztelnénk le

- tette hozzá Naď védelmi miniszter, aki szeretné, ha a tesztelésbe a vállalatok is bekapcsolódnának.

A mintavételi helyek létrehozását nem kötné a miniszter a járási városokhoz, mert elképzelhető, hogy egyes települések is szeretnének ilyet létesíteni.

Azt is elmondta a miniszter, hogy

az antigénteszt a szomszédos Csehországban körülbelül 20 euróba kerül, míg nálunk ez ingyenes.

Ezért arra számít, hogy a tesztelés iránti érdeklődés továbbra is fennmarad. 

Matovič elmondta, hogy

korlátozhatják valakinek a szabadságát, ha nem megy a tesztre, de ehhez be kell biztosítani, hogy a tesztet bárki elvégezhesse. Azaz, ne alakuljanak ki több órás sorok.

Ezért egy más tesztelési javaslattal fognak előállni, hogy lehetővé tegyék azok számára a tesztelést, akik teszteltetni akarják magukat.

Matovič arról is beszélt, hogy

gargarizáló szerrel tesztelnék az iskolásokat, hogy az a gyermekek számára kényelmesebb legyenek, mint a pálcikás mintavétel.

A gyermekek sóoldattal gargalizálnának, és a köpetet tesztelnék. Ha egy diáknál ez pozitív lenne, az egész osztálynak otthon kellene maradnia

- magyarázta a miniszterelnök.

Lesznek olyan szülők, akik úgy döntenek, hogy az oktatás nem olyan fontos, mint a szabadságérzetük, akkor folytatódna a távoktatás

- mondta Matovič.

Matovič hétfőre ígérte a teljes tervet.