2024. április 12., 14:43

Egyre többen igényelnek útlevelet országszerte, kiadásuk azonban a megszokottnál tovább tarthat

Egyre többen igényelnek útlevelet országszerte, a rendőrség nem tudja tartani a szokásos, 30 napos határidőt, ezért ezt néhány nappal meghosszabbíthatják – tájékoztatott a belügyminisztérium.

szlovák állampolgárság útlevél
Fotó: TASR

A minisztérium tájékoztatása szerint márciusban több mint 4000 kérvényt kaptak naponta, volt olyan nap, amikor közel 8000-et.

A dolgozók legnagyobb erőfeszítései és a munkaidőn túli és hétvégi munka ellenére sem lehet minden útlevelet időben kiállítani

- közölte a minisztérium sajtóosztálya.

A belügyminisztérium ezért a kérvényezők türelmét kéri, és közölte, mindent megtesz, hogy mielőbb kiállítsa a dokumentumokat.

Azzal magyarázgató az útlevelek iránti megnövekedett érdeklődést, hogy korábban bejelentették, emelkedni fog a kiállításukért fizetendő illeték. Ráadásul olyan időszakban jelentették be ezt, amikor a lakosok amúgy is kezdik tervezni a nyári szabadságukat.

Az év eleje óta csaknem 234 ezer útlevélkérelem érkezett az okmányirodákba. A tavalyi év azonos időszakában mintegy 120 ezer kérvény érkezett.

A növekedés több mint 90 százalékos

- közölte a belügyminisztérium sajtóosztálya.

A minisztérium emlékeztet arra, hogy a szlovák állampolgárok az EU-n és Schengeni határokon belül a fényképes személyi igazolványukkal is utazhatnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.