2023. május 2., 17:16

Egyre több település tartja be a kisebbségi nyelvi jogokra vonatkozó előírásokat, de vannak még hiányosságok

Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos a kisebbségi nyelvhasználati jogokkal kapcsolatos hiányosságok felszámolására szólította fel az önkormányzatokat. A kormánybiztos a nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogairól szóló 2021-2022-es jelentésre reagált.

Bukovszky László
Archív felvétel
Fotó: TASR

„A jelentés javarészt olyan szabálytalanságokra világít rá, amelyek miatt közigazgatási eljárás indítható és pénzbírság szabható ki” – mutatott rá a kormánybiztos hivatala.

Hozzátette, hogy

az írásos figyelmeztetést követően a településeknek május végéig kell beszámolniuk a hiányosságok felszámolásának módjáról és határidejéről,

a kormánybiztos pedig megadta az önkormányzatoknak a kisebbségi törvény alkalmazásához szükséges szakmai és módszertani segítséget.

A kormánybiztos hivatala megerősítette,

folytatódik a hosszú távú tendencia, egyre emelkedik azoknak a kisebbségi településeknek a száma, amelyek maximális mértékben betartják a kisebbségi nyelvi jogokat.

„A jelentés az önkormányzatok által kitöltött kérdőívek eredményeire támaszkodik, a települések a kisebbségi nyelvi jogokkal kapcsolatos kérdéskörökre válaszoltak” – tette hozzá a kisebbségi kormánybiztos hivatala.

Összesen 638 kisebbségi település van az országban, az előző jelentés szerint 58 településen nem tapasztaltak semmilyen hiányosságot (ebből 57 településen magyar, 1-en ruszin nemzeti kisebbség él). A 2022-es évben ez a szám 114-re emelkedett (108 magyar, 6 ruszin település). „2012 óta folyamatosan emelkedik az olyan mintatelepülések száma, amelyek maximális mértékben alkalmazzák ezeket a törvényi kötelezettségeket és lehetőségeket” – zárta a hivatal.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.