2021. július 24., 16:35
Frissítve: 12:22

Egyre több a tüntető és a rendőr a parlament előtt

Több száz ember tüntet a szlovák parlament előtt a koronavírus elleni oltás, a tesztelések és más járványellenes intézkedések ellen. A pozsonyi vár közelében, a Bécsi kapunál a reggeli néhány tucat helyett mostanra néhány százra duzzadt a tiltakozók száma. Rendőrből is sokkal több van már a helyszínen.

tüntetés - Pozsony 2021.04.24.

A tüntetők arra várnak, milyen eredményt hoz a képviselők szavazása az ún. covid igazolvánnyal kapcsolatban.

A szónokok egymást követik a mikrofon előtt, és a nemzeti felkelésről, a szabadságért való harcról beszélnek, a kormány lemondását és előrehozott parlamenti választásokat követelnek. Elutasítják a covid elleni védőoltást és a tesztelést. A járványt csalásnak nevezik.

tüntetés - Pozsony 2021.04.24.

A tiltakozók közt idősebbek és fiatalok, gyerekek egyaránt megtalálhatók.

A tüntetők arra buzdítják a rendőröket, hogy csatlakozzanak hozzájuk, de sokan szidják és fenyegetik őket, azonosító adatokat kérnek tőlük.

Amikor a rendőrség megerősítette sorait a parlament környékén, azt kiabálták „Gestapo”. A feszültség akkor hágott a tetőfokára, amikor valaki palackokat dobált a rendőrökhöz.

Miközben a szónokok arra kérték a tüntetőket, ne dobálják meg a rend őreit. A konfliktusokat a helyszínen egy rendőrségi konfliktusellenes csapat próbálja megoldani.

A tömeg előtt rendszeresen megjelennek az ellenzéki pártok képviselői is, főleg Kotleba pártjából és a Republikából és beszámolnak a parlamenti történésekről. Boris Kollár házelnököt felszólították, hogy éljen vétójogával és a törvénymódosítást vonja vissza.

A feltüzelt tömeg az utolsó ellenzéki honatya beszéde után a rendőrkordonon keresztül be akart jutni a parlament épületébe. Később tömegesen hívták a 158-as segélyhívó vonalat. A környéken egy időre leállt a trolibuszközlekedés is.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.