Egyre szigorodik a COVID-automata: már tíz járás vörösben. Mutatjuk, mire figyeljen!

2021. szeptember 13., 07:16
ma7 | TASR

Az aktuális járványhelyzetnek megfelelően ismét szigorították a COVID-automata beosztását. Újabb kilenc járás kerül vörösbe.

covid automata 0913
Fotó: korona.gov.sk

Hétfőtől Kassa I.-IV., Korpona, Poprád, Szakolcsa, Nagybiccse (Bytča) és Trencsén kerül át az első figyelmeztetési fokozatba, azaz vörös besorolás alá (a Rozsnyói járást már múlt csütörtökön odasorolták). Az ország nagy része immár éberségi fázisban van, összesen 47 járás került narancs fokozatba. A maradék még zöld besorolású.

A járványszempontból legszerencsésebb járások között van Pozsony I.-V., Dunaszerdahely, Galánta, Galgóc, Homonna, Komárom, Malacka, Mezőlaborc, Námesztó, Érsekújvár, Bazin, Poltár, Puhó, Rózsahegy, Szenc, Sztropkó, Nagyszombat és Aranyosmarót.

A tömegrendezvények szervezői és a vendéglátóipari egységek üzemeltetői újabban maguk dönthetik el, hogy kinek engedélyezik a belépést. Három üzemmód közül választhatnak: csak a teljes védettséget élvezőket engedik be, vagy azokat, akik oltva vannak, teszteltették magukat vagy átestek már a COVID-19 betegségen, illetve a harmadik lehetőség, hogy mindenkit megkülönböztetés nélkül beengednek.

A vörös járásokat érintő talán legfontosabb különbség, hogy a kültéri tömegrendezvényeken már kötelező a maszkviselés, beltérben pedig nem elég a klasszikus szájmaszk, reszpirátorra van szükség. Fontos különbség még, hogy a vörös fázisba sorolt járásokban, akiknek sem oltása, sem tesztje, sem igazolása nincs arról, hogy átesett a betegségen, nem mehet étterembe. Még a teraszra sem ülhet ki, legfeljebb elvitelre rendelhet csak ételt. 

Kövesse facebook oldalunkat is!