cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. január 14., 10:33

Egyre kevesebb diák akar természettudományokat tanulni

Szlovákiában a reáltudományok iránt érdeklődő diákok száma rohamosan csökken.

Kritikus vélemény
Pavol Šajgalík, az SZTA elnöke
Fotó: TASR

Az elmúlt 30-40 évben az a meggyőződés alakult ki, hogy a matematika, a fizika és a kémia túl nehéz. Annak érdekében, hogy több diák jusson be a természettudományokat és műszaki tudományokat oktató egyetemekre, gyakran nem mérik fel a matematikai ismereteket felvételi során és tulajdonképpen mindenkit felvesznek. Ez kihat az egyetemek oktatási színvonalára.

Erről Pavol Šajgalík, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) elnöke beszélt a TASR-nek adott interjújában.

Mivel a tehetséges embereket motiválni kell az igényes tanulmányokra ezen a területen, a szlovák határtól nyugatra fekvő műszaki vagy természettudományi egyetemeken bevett szokás, hogy a nagyvállalatok ösztöndíjat kínálnak olyan PhD-hallgatóknak, akik az adott vállalat problémáit oldják meg.

Országunkban még mindig szakadék tátong a magánszféra és az egyetemek között"

- fogalmazott.

Ennek egyik oka szerinte a vállalatok külföldi dominanciája lehet a szlovák iparban. Ők nem nagyon érdeklődnek a szlovák egyetemek iránt.

Mint Šajgalík elmondta, az egyetemekkel és akadémiai intézetekkel való együttműködés komoly problémát jelent még a kisebb szlovákiai cégek számára is, amelyek érdekeltek az ilyen együttműködésben.

Nekünk nincs együttműködési támogatási rendszerünk"

- jelentette ki.

Hozzátette, hogy Csehországban például létezik egy technológiai ügynökség, amely egy egyetemmel együtt nyújt be valamilyen konkrét termékre vagy technológiára vonatkozó projektet, az állam pedig tőkével hozzájárul.

Az adott vállalatnak a méretének, forgalmának megfelelően kell hozzájárulnia valamilyen összeggel. De az állam elég jelentős összeggel beszáll ebbe, hogy a cég tovább tudja vinni az elképzelését"

- mondta a Szlovák Tudományos Akadémia elnöke, hozzátéve, hogy Szlovákiában nincs ilyen rendszer, az együttműködés csak a baráti kapcsolatokon alapul.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.