2020. szeptember 10., 20:02

Egyetlen tollvonással tönkretehetik Selmecbánya történelmi óvárosát

Néhány nappal ezelőtt került napvilágra a város területrendezési terve, melyből kiderül, a lassan harminc éve az UNESCO-világörökségek listáján szereplő történelmi belváros kellős közepében egy új, multifunkciós épületet húzhatnak fel.

Fotó: TASR

Az aktuality.sk értesülései szerint az óváros közepére tervezett épület mellé egy több száz férőhelyes parkolót is "megálmodtak", a városvezetés viszont azt mondja, egyáltalán nem biztos, hogy akár az épület, akár a parkoló megépülhet ott, ahol korábban évtizedekig nem engedélyeztek új épületek felhúzását.

Nincs abban semmi meglepő, hogy a tervek megjelenése után azonnal heves civil tiltakozás indult.

A lap által megkérdezett Selmecbánya '91 örökségvédelmi polgári társulás például azzal érvel, szembe megy a közérdekkel egy ekkora létesítmény megépítése, amely mindörökre tönkreteszi a város messze földön híres panorámáját. Arról nem is beszélve, hogy a szűk belvárosi utcák nem bírnák kezelni a megnövekedett forgalmat.

A tervezett beruházás az Akadémia utcán, a régi bányászati iskola mellett valósulna meg, egy jelenleg "üresen" álló telken.

Az idézőjelek nem véletlenek, a parcella tőszomszédságában találhatóak ugyanis az egykori domonkos kolostor romjai, bár igaz, ami igaz, a telken jelenleg is egy szabadtéri parkoló található. Aki járt már a bányászvárosban, bizonyára tapasztalhatta, a lehetetlennel határos tisztességes parkolót találni a belváros közelében, de ez sem indokolja, hogy a város tönkre tegye saját kulturális örökségét.

selmec
Fotó:  Google Maps
A kép bal alsó részén látható a telek, amelyre a multifunkciós épületet szánják. Az egykori domonkos kolostor romjai ott vannak mellette. a kép hátterében, a város egyik szimbóluma, a Leányvár. Ez a panoráma fogadja a városba az autópálya irányából érkezőket, ebbe rondítana bele a beruházás.

A PT egyik tagja, Pavel Fabian azt is elárulta a lapnak, hogy nem ez az egyetlen beruházás Selmecbányán, amellyel tönkretehetik a városképet. A helyi Erb sörfőző mellé, amely szintén a belváros közepén található, a Leányvártól lefelé sétálva gyakorlatilag az orrunkat ütjük belé, egy kilátót is terveztek. Fabianék attól tartanak, ha ez megépül, olyan precedenst teremthet, melynek "hála" az óváros teljes látképe megváltozik. 

A területrendezési tervet kidolgozó építész ugyanakkor azt állítja, azzal semmi gond nincs. Az üres telekre, amely egy pozsonyi cég magántulajdona, már az ötödik alternatívát dolgozták ki, ráadásul, érvel a szakember, azon a területen korábban is állt egy épület. Igaz, azt a háború után le is bontották. 

Kiderült az is, hogy az építész, Anton Supuka a sörfőzde mellé tervezett kilátót azért rajzolta be a területrendezési tervbe, mert arra már korábban kiadták az építési engedélyt. 

A városvezetés azt mondja, korai még Selmecbánya panorámáját elsiratni, a területrendezés korántsem lefutott. A véleményezés és az elfogadás még hátra van, nyilatkozta Nadežda Babjaková (Smer-SD) polgármester asszony, aki elárulta az Akadémia utcára tervezett beruházást még a kerületi műemlékvédelmi hivatalnak is jóvá kell hagynia. Az aktuality.sk annak vezetőjét is megszólította, mire kiderült, a domonkos kolostor romjai mellett tulajdonképpen nincs megtiltva az építkezés, bár körültekintően kell eljárni, maga az építkezés nem kizárható. Zuzana Klasová szerint felesleges attól tartani, hogy az új épület belerondít a látképbe, hiszen az nem lesz magasabb mint az az épület, amely korábban a telken állt. Más kérdés persze, hogy arra már csak a legidősebbek emlékezhetnek. 

Az olvasóban joggal merülhet fel a kérdés, mi lesz a középkori kolostor romjaival?

Nos, salamoni döntés született, azokat ugyanis beépítenék a tervezett épület átriumába. A domonkosok kolostora sokáig nem nagyon érdekelte a régészeket, feltárását csak 2004 után kezdték, de azért, hála Istennek, megmenekülne. Egy régészeti kiállítás formájában maradna meg az utókornak, bár a lap által megkérdezett műemlékvédelmi szakember közölte, nehezen tudja elképzelni, hogy sikerüljön úgy megoldani, a nagyközönség számára állandóan megtekinthetőek legyenek a több száz éves falak.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.