2021. november 7., 17:06

Egyenlő jogokat a beoltatlanoknak és a beoltottaknak

A közszolgálati RTVS 5 perccel 12 előtt című vasárnapi vitaműsorának Boris Kollár (Sme rodina) házelnök és Juraj Blanár (Smer-SD), a parlament alelnöke volt a vendége.

Nem sokban tért el a véleményük
Fotó: TASR/ma7
Juraj Blanár és Boris Kollár

Boris Kollár szerint nem lenne szabad a társadalmat két táborra osztani úgy, hogy az egyik oldalon állnának a koronavírus ellen beoltottak, a másik oldalon pedig a be nem oltottak. Mindkét csoport jogai azonosak kell hogy legyenek. Úgy vélekedett, hogy az esetleges szigorításokról a szakembereknek, valamint Vladimír Lengvarský egészségügyi és Richard Sulík gazdasági miniszternek közösen kellene dönteniük. Közös álláspontra kell jutniuk, és akkor azt mi is megszavazzuk.

Vitapartnere, az ellenzéki Juraj Blanár kifejtette, hogy a Smer-SD minden olyan intézkedést támogat, amely javíthat a járványhelyzeten, de ezzel összhangban kárpótoni is kell az embereket. Bírálta a kormánykoalíciót, mert szerinte nem tud közös nevezőre jutni és fölöslegesen kaotikus helyzetet teremtenek a társadalomban. Csak akkor kellene a nyilvánosság elé lépniük, amikor zárt ajtók mögött már mindent egyeztettek. Vitapartnerének címezve megjegyezte, hogy az egyik koalíciós párt vezetője kétségbe vonta a szakemberek véleményét. Ez alapján mit gondoljanak az emberek? - tette fel a kérdést, utalva Richard Sulík reakciójára, aki a szakmai konzílium véleményét minősítette.

Blanár azt is megjegyezte, hogy Sulík hazudik, amikor azt állítja, hogy a beoltottak számára véget ért a járvány. A koalíciót azért is bírálta, hogy nem egységesen nyilatkoznak a reformokról. Az egyik párt védelmébe veszi, Eduard Heger kormányfő kritizálja őket. Pártja a társadalomban kialakult feszültség levezetésének lehetőségét az előrehozott parlamenti választásokban látja. Ez a dolgok megoldásának legitim módja és nem a rendőrök bevetése a maszkok kapcsán.

Boris Kollár egyetért abban, hogy fontos a népakarat, a kormány hajlandó az Alkotmány módosítására. Mint megjegyezte: meggyőződése, hogy az Alkotmány módosításával lehetővé kell tenni az emberek számára, hogy dönthessenek egy esetleges idő előtt választás megtartásáról.

A vitában érintették a tervezett reformok kérdését is. A házelnök kifejtette: az egészségügy reformját nem vétózhatja meg, mivel az része volt a kormányprogramnak, Viszont nem kell egyetértenie az egészségügyi tárca vezetőjének a javaslatával. Szerinte szükség van a reformokra, de csakis olyanokra, amelyek nem érintik negatívan az egyes régiókban élő emberek mindennapjait.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!