2021. december 14., 12:54

Egyelőre nem módosítják a közszolgálati televízióról és rádióról szóló törvényt

Az idén már nem tárgyalja a parlament a közszolgálati televízióról és rádióról (RTVS) szóló törvény módosítását, miután a kormány utasítására a kulturális tárca visszavonta a javaslatot.

Ismét a zsozsóról
Fotó: TASR
Illusztráció

Azt nem tudni, hogy mikor kerülhet egyáltán egy újabb módosító javaslat ebben a témában a törvényozás elé.

A kormány még 2021 júniusának derekán határozott arról, hogy a kulturális minisztérium decemberben a parlament elé terjeszti az RTVS-ről szóló törvény módosítását. Ebben pontosították volna a közszolgálati intézmény törvény szabta feladatait, emellett lehetőséget kívántak volna teremteni a fejlesztésekre is.

A törvénymódosítás visszavonását a kormány szerint az indokolja, hogy nem zajlott megfelelő szintű társadalmi vita az RTVS finanszírozásának módjáról és a közszolgálati jellegű szolgáltatások köréről. A jelenlegi helyzetben viszont erre nincs lehetőség, ezért döntött a tárca a módosító javaslat visszavonásáról.

A tervezett törvénymódosítással kapcsolatos első információk már 2020 augusztusában nyilvánosságra kerültek. Akkor egy munkacsoportot is létrehoztak, amelynek az lett volna a feladata, hogy javaslatot dolgozzon ki az RTVS finanszírozásának új modelljéről. A legjárhatóbb útnak az előfizetési díjak emelése tűnt. A  munkacsoport három alkalommal ülésezett, ezt követően a vita a kérdésről megszakadt.

A pénzügyminisztérium egyik illetékes osztálya novemberi jelentésében javaslatot tett az RTVS tartós finanszírozási modelljével kapcsolatos vita felújítására.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!