2022. március 23., 08:49

Egy rendezvényszervező cég kezébe került a menekültválság koordinálása

Úgy tűnik, Mikulec miniszter úr kezéből kezdenek kicsúszni a dolgok, mert menekültügyben egy magáncégre bízták a tűzoltást. A kiválasztott cég eddigi legnagyobb sikere egy zenei fesztivál megszervezése volt Zólyomban. Eduard Heger kormányfő maga is elismerte, hogy az állam a krízishelyzetekben csak a tűzoltással foglalkozik.

Kassa, vasútállomás, menekültek, orosz-ukrán háború
Fotó: TASR

A tárca néhány nappal ezelőtt írta alá a 2,5 millió eurós keretegyezményt a Dustream production céggel, amelytől azt várják, hogy biztosítsa „a menekültek regisztrációs, szállítási és ellátási folyamatának átfogó irányítását”. A rendezvényszervezéssel foglalkozó céget közvetlenül választották ki, versenypályázat nem volt, mivel az ország az Ukrajnában zajló háború miatt rendkívüli helyzetet hirdetett, írja a denníkn.sk portál.

„A céget önkéntesek ajánlása alapján szólították meg”, közölte a tárca mindennemű bővebb magyarázat nélkül a portálnak.

Annak ellenére, hogy a cégnek a válságkezelés terén nincsenek szinte semmilyen tapasztalatai, a menekülteket segítő civil szervezetek szerint már a magáncég igénybevétele is előrelépésnek számít a jelenlegi helyzetben.

Mikulec azt követően rendelte meg a cég segítségét, hogy bírálatok érték amiatt, hogy az állam nem tud megbirkózni a menekültáradattal, és önkéntesekre, illetve az önkormányzatokra bízta a munkát. A menekültek elhelyezésének megoldását már korábban átadta a közlekedési tárcának.

Heger és Szlovákia rossz időben

A menekültválság azt mutatja, hogy a járvány két éve sem volt elegendő ahhoz, hogy az állam megtanulja kezelni a válsághelyzeteket. Éppen Eduard Heger kormányfő tette azt a kijelentést, miszerint a járvány megmutatta, hogy Szlovákia csak jó időben működik.

Rossz időben csak a tüzet oltjuk, ahogy lehet, de nem ez a helyes”

– jelentette ki hétfőn a Markíza televízióban. A belügyminisztérium válságkezelési főosztályának kulcsszerepe van a menekültügyek terén. Hogy a menekülthelyzet mennyire váratlanul érte a főosztályt, az is mutatja, hogy egy héttel Putyin ukrajnai behatolása előtt még úgy becsülte, hogy háború kitörése esetén, a legrosszabb forgatókönyv szerint naponta 500 menekült érkezik Szlovákiába.

Egy héttel később már naponta 15 000 menekült lépte át a határainkat.

A határokon már a háború kitörésének első napjától ott voltak a civil szervezetek meg az önkéntesek. Az állam meg csak bámult, mit sem sejtve arról, mit kellene a menekülteknek való gyakorlati segítségnyújtás terén tennie. Most, március végének közeledtével, az állam többé-kevésbé már érti, hol mindenütt várják kihívások a háborús menekültek helyzetének megoldása terén – ami több tárcát közvetlenül is érint, elsősorban a belügyi, a munkaügyi és szociális, az oktatási, a közlekedési és az egészségügyi tárcát.

Bár kérdéses, hogyan sikerül a tárcavezetőknek a Dustream production cég koordinálásával egyeztetniük az önkormányzatokkal,

amelyekre az Ukrajnából jött emberekkel kapcsolatos feladatok jó részét delegálták, vagy az önkéntesekkel, akiknek az egy hónapja tartó kimerítő munka után korlátozottak a lehetőségeik például az élelmiszer-segélyszállítmányok vagy az anyagi segítségnyújtás terén.

Eleinte úgy volt, hogy az állam majd maga megoldja

Az orosz invázió után több mint egy héttel a tárca még azt állította, mindent megold maga. A minisztérium képviselőiből létre is jött egy központi válságstáb, amelynek megállás nélkül koordinálnia kellett volna a határmenti tevékenységet. Bár Mikulec tagadta, hogy a határon való segítségnyújtás az önkénteseken áll vagy bukik, a civil szervezetek azt látták, hogy az államnak nem megy olyan jól a dolog, mint ahogyan arról az embereket győzködi.

A civil szervezetek, hogy segítsenek, még egy útmutatót is készítettek az állam számára, amely egy séma segtségével tartalmazta, mi mindent kell megoldani ahhoz, hogy a menekültek alapvető szükségleteit biztosítani tudják.

Most, hogy az állam egy céget bérelt fel a tevékenységek koordinálására, már nyilvánvalóvá vált, hogy nem ura a helyzetnek. Az azonban, hogy ki ajánlotta a rendezvényszervező céget, máig nem derült ki.

Nem lehet tovább improvizálni

A kormányfő szerint egy ilyen válsághelyzetet nem koordinálhat a miniszter, mivel az nem válságmenedzser. Heger azt mondja, olyan struktúrát próbál létrehozni, amely átveheti a válsághelyzet irányítását, de szerinte ez nem egyszerű, mert az ilyen embereket meg kell találni, és jól meg kell fizetni. Egy hasonló rendszer létezett a koronavírus-járvány első hullámában is. A kormányhivatalban egy állandó válságstáb működött közvetlenül az akkori miniszterelnök, a mai pénzügyminiszter Igor Matovič irányítása alatt, amely felelt a döntéshozatalért, az irányításért, de a logisztikáért is.

A világjárványnak és a menekültválságnak számos közös vonása van.

Főleg az, hogy több tárcának, intézménynek együtt kell működnie, és az együttműködésbe be kell vonni a magán- vagy nonprofit szektort is. Az ilyen helyzetekkel Szlovákiának nincs tapasztalata.

A reagálás minden összetett válsághelyzetre, mint amilyen egy covid-járvány vagy az ukrajnai háború, más irányítási formát igényel, mint a helyi vagy regionális válságra való reagálás”

– fogalmazott Peter Škodný menedzser, az állandó válságstáb irányítója. Robert Mistrík a válságstáb egy másik tagja szerint a járványhelyzet volt az első nagyobb válsághelyzet az újkori Szlovákia történelmében, és a dolgokat sok esetben ad hoc oldották,

de ennél a második válságnál már nem megengedett az improvizálás.

Mistrík szerint elsősorban a vezetés hiánya kétségbeejtő. Egy olyan vezetőé, legyen az akár az államfő, a kormányfő vagy egy általa megbízott miniszter, aki élére áll a folyamatnak, meggyőzően kommunikálja a történéseket, és hozzáértő, tapasztalt, elemző módon gondolkodó embereket gyűjt maga köré, akik menedzseri képességekkel is rendelkeznek, írja a dennikn.sk.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.