2021. május 16., 14:59

Megbízható-e Mária Kolíková? A vita, ami megosztja a kormánykoalíciót

A Markíza kereskedelmi tévécsatorna vasárnapi Testre szabva című vitaműsorában  a vizsgálati fogság speciális esete körüli véleménykülönbség is a felszínre került.

Vizsgálati fogság-vitaműsor
Fotó: TASR/ma7
Gyimesi György, Jana Bittó Cigániková, Matúš Šutaj Eštok

Jana Bittó Cigániková (SaS) képviselő úgy látja, hogy körvonalazódik egyfajta kompromisszum a kérdés kapcsán, miután azt sokan látják, hogy a vizsgálati fogsába kényszerített, de még el nem ítélt személyek helyzete sok esetben rosszabb, mint azoké, akiket már jogerősen lecsuktak. Sokan ezt azzal indokolták, nehogy az illető befolyásolja vagy megfélemlítse azokat, akik esetleg ellene tanúskodnának.

Gyimesi György (OĽANO) képviselő szerint mozgalmának parlamenti frakciója hétfőn tárgyal majd a javaslatról. Elismerte, hogy a frakcióban sincs egységes álláspont és nem zárta ki, hogy mindenki a lelkiismerete szerint fog szavazni. Ez Mária Kolíková (Za ľudí) és a Sme rodina közti vita, és ebből mi szeretnénk kimaradni - tette hozzá.

Mint megjegyezte: amennyiben Petra Hajšelová (Sme rodina) képviselő javaslata második olvasatba kerülne, lenne elég idő az álláspontok tisztázására és a megállapodásra is.

Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) besorolatlan képviselő úgy vélekedett, hogy az igazságügyi tárca vezetője nem tartja magát a tényekhez, ugyanakkor érti a Sme rodina javaslatának célját. A vizsgálati fogságnak a szóban forgó módja a kínzás eszközévé vált. Ő az ártatlanság vélelmének a híve.

Kolíková megbízhatóságáról továbbra is vita folyik, legalábbis Gyimesi szerint az OĽANO még nem tekinti ezt befejezettnek, de azt nem feltételezi, hogy pártja kezdeményezné a tárcavezető esetleges leváltását.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!