2020. november 30., 13:47

Egy kamionbaleset következtében vegyi anyagok kerültek a Jaszenica folyóba

Zólyomkecskés (Kozelník) és Garamberzence (Hronská Breznica) között november 18-án történt közlekedési baleset során egy felborult teherautóból olajszármazékok szivárogtak ki, amelyek a Jaszenica (Jasenica) melletti folyóba ömlöttek.

Fotó: TASR

A Selmeci-hegység tájvédelmi körzet (CHKO) honlapján arról tájékoztatott, hogy az olajszármazékok egy olyan helyre ömlöttek ki, ahol fontos és védett állatfajok élnek, mint például a folyami vidra, illetve a fehérúszójú vidra.

A baleset még november 18-án, szerdán történt. A kamion letért le az úttestről, Zólyomkecskés és az R1-es gyorsforgalmi út között, majd felborult és aztán az árokba dült a szállítmányával együtt.

A sofőr vérében 1,31 ezrelék alkoholszintet mutattak ki. A baleset következményeinekfelszámolása érdekében Zólyom felől a Selmecbányára vezető főútvonalat lezárták.

A CHKO elmondása szerint, olajszivárgás történt egy lezuhant kamionból, majd a Jaszanica vízfolyásába zuhant. Fás szárú növények is megsérültek, ami akadályokat okozott a folyóban, az olajszármazékok környezetszennyezést okoztak.

Hétfőn, november 23-án a Szlovák Közúti Hálózat kijavította a sérült útszakaszt. Másnap a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat a folyóvízből eltávolította a sérült fákat és növényeket.

A CHKO jelentésében felhívja a figyelmet arra, hogy a baleset és a vízfolyás szennyeződése után az egyes környezetvédelmi intézmények csak két napra rá reagáltak és kezdtek el cselekedni.

A szervezet igazgatósága szerint fontos, hogy a jövőben az ehhez hasonló problémákat elkerüljék, és sokkal hamarabb gátolják meg a természeti katasztrófákat.

Megosztás
Címkék