2022. július 2., 12:59

Egy bizarr beszélgetés – mi mindenben hazudott Klaus és Mečiar

Egy befejezetlenül maradt bizarr vitának lehetett a tanúja az, aki végignézte a Vladimír Mečiar (79) és Václav Klaus (81) volt kormányfőkkel folytatott beszélgetést a brünni Tugendhat-villában. A helyszín is szimbolikus jelentőségű: 30 éve itt osztották ketté a volt Csehszlovákiát.

201708221411240.meciar-klaus.jpg
Fotó: TASR

A szlovák közszolgálati televízió által közvetített beszélgetés tele volt emlékekkel, amelyeket mindkét emlékező résztvevő másképp magyaráz. A beszélgetés vége azonban nagyon bizarra sikeredett, jobban mondva vég nélkül maradt, amire senki sem számított. A Szlovák Köztársaság 30. évfordulója apropóján rendezett beszélgetés moderátorai ugyancsak meglepődtek az exminiszterelnökök vitájának végén. Több mint egy óra elteltével ugyanis mindkét résztvevő úgy döntött, hogy a további kérdésekre nem válaszol, és elhagyta a stúdiót. A csütörtök este közvetített élő vitaműsor így bizonyos értelemben fiaskóval végződött, írja a cas.sk portál.

Előkerültek a múlt hazugságai is

A műsor végefelé leginkább a nézői kérdések verték ki a résztvevő expolitikusoknál, elsősorban Klausnál a biztosítékot. A vitaműsor résztvevői elutasították a népszavazásról szóló kérdést, amelyen az emberek elmondhatták volna véleményüket Csehszlovákia felosztásáról, mondván, hogy a felosztásra állampolgári mandátumuk volt.

A műsorvezető emlékeztetett, hogy a választási programban nem szerepelt ilyen tétel, Klaus azonban elhallgattatta.

 „Engem egy egyórás beszélgetésre hívtak, és már egy és negyedóra is eltelt” – figyelmeztetett Klaus. Mečiar megkérdőjelezte azokat a közvélemény-kutatásokat is, amelyek szerint a csehek és a szlovákok többsége meg akarta őrizni a közös államot.

Pedig a Társadalomelemző Központ 1992-es felmérései szerint a szlovákok 77%-a, a cseheknek pedig a 91%-a volt a közös állam megmaradása mellett.

Klausnak nem tetszett az sem, hogy a műsorvezető Marta Jančkárová a véleményét szerette volna tudni František Mikloško ama kijelentésére, miszerint Szlovákia és Csehország a kettéválásuk óta sokkal sérülékenyebb. A két volt politikus azt is kifogásolta, hogy a műsor során olyan kérdéseket tesznek fel nekik újra és újra, amelyekre már válaszoltak. Azt állították, hogy a műsorvezetők mások mögé bújva teszik fel a kérdéseiket, és előre megírt forgatókönyv alapján zajlik a műsor. „Nem lehet megmagyarázni valamit a süketeknek és a vakoknak” – fűzte hozzá Klaus.

A saját világukban élnek

A moderátorok azonban nem adták fel, és egy újabb kérdést tettek fel ezúttal Mečiarnak, akitől azt kérdezték, mi a véleménye arról, hogy a kilencvenes években Madeleine Albright akkori amerikai külügyminiszter fekete lyuknak nevezte Szlovákiát Európa térképén, s gondjaink voltak az uniós bővítés első körében is.

Én ezt nagy sikernek tartom. Ne beszéljen hülyeségeket. Kit vettek fel előbb, mint Szlovákiát?"

– válaszolta Mečiar, és felállt a székéből. Majd Klausszal együtt elkezdték leszedni a mikrofonjaikat azzal a következtetéssel: „Ennek nincs értelme.”

Jozef Lenč, politológus szerint a Tugendhat-villában folytatott beszélgetés kezdettől fogva tele volt idegességgel, és méltatlan módon végződött. A válaszadók egyáltalán nem számítottak arra, hogy valaki kritizálni fogja őket azért, amit a legnagyobb politikai sikerüknek tartanak. Mivel az interjúnak nem politikai vitának, hanem emlékezésnek kellett volna lennie, a kérdéseket is ehhez kellett volna igazítani. Mečiar és Klaus érthetően tiszteletet és elismerést várt, nem pedig a hibák kiemelését és a múlt hazugságainak felidézését.

Hazudtak Havelről, saját találkozóikról, a választóknak tett ígéretekről. És ezek közül sokat megismételtek közvetlenül a vitaműsorban is.

Mindketten a saját kivételességükről alkotott elképzeléseik fogságában ragadtak, Klaus pedig még hozzácsapta ehhez a jelenlegi euroszkepticizmusát is. Sajnos a vitaműsor dramaturgiailag nem sikerült jól, és az eredménye csak az a kínos érzés, ami a végét kísérte, fűzte hozzá a politológus.

Mečiar úr és Klaus úr is nagyjából úgy viselkedett, mint amikor a kettéválás zajlott,

éppen csak az idősebb koruk miatt bizonyos vonásaik, attitűdjeik és megnyilvánulásaik, mondhatni, meghaladták azt a szintet, amit megszoktunk, véli Marián Leško politikai kommentátor.

Két 80-as éveiben járó öregúr, akik a saját világukban élnek, a saját elképzeléseik világában arról, hogy mi az érdemük, mit értek el, mit tettek, és minden kívülről tett kísérlet arra, hogy befolyásolják a gondolkodásukat, előre kudarcra van ítélve, fűzte hozzá Leško.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.