lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2023. április 19., 18:38

Egy átlagos, kétgyerekes család közel százezer eurós támogatást kaphatna?

A szlovákiai családtámogatási politikában nem a kiadások növelésére, hanem a célzott felhasználásra van szükség – állítja a Gazdasági és Társadalmi Elemzőintézet, az INESS.

euro pénz készpénz
Fotó: Pexels
A gazdaságkutató intézet ugyanis kimutatta, hogy egy átlagkeresetből élő kétgyerekes család az első gyerek születésétől számítva öt év alatt összesen 91 ezer euró támogatást és hozzájárulást kap, ami hónapokra lebontva több a nettó átlagbérnél

– ismertette Radovan Ďurana, az intézet elemzője.

Ďurana ezzel Igor Matovič OĽANO-elnök elképzelésére reagált, aki jövedelemadó-mentességet javasolna a 15 évnél fiatalabb gyereket nevelő anyáknak és a 25 évnél fiatalabb munkavállalóknak, emellett tartósan bevezetné az adóbónuszt.

Az elemző figyelmeztetett, hogy a javaslat a várható hatásokról és előnyökről szóló elemzés nélkül vezetne be ilyen változtatást, ezért az intézet összefoglalót készített a jelenlegi támogatásokról.

A két szülő átlagkeresetéből élő, két gyereket nevelő képzeletbeli család összesen 91 392 euró támogatást kap az államtól 2022 és 2027 között, havonta átlagban 1395 eurót.

Ezzel Szlovákia az egyik legbőkezűbb ország a családtámogatás területén, az átlagkeresethez viszonyítva

– tette hozzá az elemző.

A legfőbb hibának azt tartja, hogy a politikusok nem határozzák meg a családtámogatási politika céljait, mint például a bevételkiesés megfelelő ellensúlyozását vagy a népszaporulat növelését.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.