Egy 47 éves nő halála a hatóságok szerint is összefüggésbe hozható az AstraZeneca oltással. A szaktárca megváltoztatná az oltási stratégiát

2021. május 7., 14:56
ma7

A nő genetikai rendellenességgel küzdött, amit nem sikerült felderíteni a vakcina beadása előtt. A DenníkN által megkérdezett Peter Sabaka orvos azt tanácsolja a fiatalabb nőknek, a javuló járványhelyzetben inkább várják meg, hogy a Pfizer védőoltását kaphassák meg.

Fotó: Virsinszky Tamás
Oltásra várakozók a rimaszombati oltóközpont előtt

Szlovákiában eddig mintegy 1,2 millió ember kapta meg már legalább az első koronavírus elleni védőoltást. A szlovák gyógyszerfelügyelet három esetben zárta le a vizsgálódást azzal, hogy az oltás után bekövetkező elhalálozás nagy valószínűséggel összefüggésben lehet a vakcina beadásával.

Az első két esetben a Pfizer, illetve a Moderna vakcinával beoltott idős személyekről volt szó, akik krónikus megbetegedésekkel küzdöttek.

A harmadik esetben egy 47 éves nő halála esetében igazolták a megalapozott összefüggést az oltás beadásával. A nő az AstraZeneca vakcináját kapta.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, az elhunyt genetikai rendellenességgel küzdött, amit nem sikerült felderíteni az oltás beadását megelőzően.

A tárcavezető hozzátette, hétfőn szakértőkkel tanácskozik arról, szükséges-e módosítani a jelenlegi oltási stratégiát.

A 47 éves nő halálát agyi trombózis okozta, hasonló eseteket az AstraZeneca vakcinájának beadását követően a közelmúltban Európa több országában is feljegyeztek.

A DenníkN által megkérdezett Peter Sabaka orvos szerint az oltást követően az esetek kis százalékában valóban felléphet véralvadási zavar, ennek valószínűsége azonban nagyon csekély, 1 a 200 ezerhez. A szakember hozzátette, gyógyítható megbetegedésről van szó, ami azonban potenciálisan halálhoz is vezethet.

A szakember hozzátette, mivel a járványhelyzet javul, ha fiatal nő lenne, inkább megvárná, hogy a Pfizer vakcinájával oltsák be. Sabaka hozzáfűzte, két-három héttel ezelőtt, amikor még jóval súlyosabb volt a járványhelyzet, nekik is inkább azt tanácsolta volna, hogy bármilyen vakcinát fogadjanak el, mert jóval nagyobb volt az esetleg végzetes következményekkel járó fertőzés kockázata.

A szakember szerint a fiatal férfiaknak továbbra sincs semmi okuk arra, hogy visszautasítsák az AstraZeneca vakcináját, a tapasztalatok szerint a véralvadási problémák kifejezetten a 60 év alatti nőket érintik.

Kövesse facebook oldalunkat is!