2022. január 13., 17:44

Eddig 6936 öt és tizenegy év közötti gyereket oltottak be

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Intézete (NCZI) 6936 olyan 5 és 11 év közötti gyereket tart nyilván, akiket már beoltottak a COVID-19 betegség ellen. További 527 gyereket regisztráltak a "váróterembe". Erről Alžbeta Sivá, az NCZI szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget csütörtökön.

gyermek
Fotó: unsplash.com

"A vakcina tényleges hatékonysága az 5-11 éves korosztályban a becslések szerint 67,7 és 98,3 százalék közötti" - fűzte hozzá Sivá. A védőoltás leggyakoribb mellékhatásai a Nemzeti Egészségportál (NZP) szerint az injekció beadásának helyén érzett fájdalom, bőrpír és duzzanat, fáradtság, fejfájás, izomfájdalom és hidegrázás. A mellékhatások általában enyhék vagy közepesen mérsékeltek, és rövid ideig tartanak.

Fontos megjegyezni, hogy a vakcina előnyei ebben a korcsoportban is meghaladják a kockázatokat, különösen azoknál a gyerekeknél, akiket a COVID-19 súlyos lefolyása fenyeget"

- tette hozzá Sivá.

Egy nagyszabású vizsgálat kimutatta, hogy az 5 és 11 év közötti gyerekek körében a vakcina kisebb dózisa által kiváltott immunválasz hasonló, mint a 16 és 25 év közötti, teljes dózist kapó fiatalok immunválasza. Az 5 és 11 év közötti gyerekek a Pfizer/BioNTech konzorcium speciálisan jóváhagyott vakcinatípusát kapják, amely mennyiségileg az idősebb gyermekek és felnőttek szokásos adagja egyharmadának felel meg. A vakcinát izomba adják be két adagban, három hét különbséggel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.