2021. június 14., 17:00

Ebből még baj lehet! A nagy regionális különbségek az oltottságban visszaüthetnek

Szlovákiában jelenleg a lakosság 34 százaléka van csak beoltva, ami alacsonyabb, mint az európai átlag. Az elemzők szerint ez még nem is akkora gond, mint az, hogy milyen nagy regionális eltérések vannak az országon belül.

koronavírus Magyarország védőoltás
Fotó: MTI / Balázs Attila

A vírus harmadik hulláma őszre várható, ám, ha addig a Sacai járásban nem érik el a 60 százalékos oltottságot, akkor a matematikusok szerint ebben a járásban megismétlődik a 2020-as októberi helyzet.

Az Adatok pátosz nélkül analitikusai szerint oltottságban jól állnak a nagy megyei városok, a vidék már nem annyira és az északi és keleti országrészek már most problémásak.

Magasabb szaporodási sebességre kapcsol a vírus

Jaroslav Flegr cseh evolúciós biológus szerint nem is annyira az alacsony oltottság lesz a gond, hanem az új mutánsok, amelyek mások lesznek, mint a mostaniak.

Úgy véli, ha mindenki be lenne oltva, a járvány kialudna és nem alakulnának ki új variánsok, vagy ha igen, csak olyanok, amelyek a fertőzöttek testében olyan lassan terjednének és olyan keveset ártanának, hogy nem indítanák be az előkészített immunválaszt.

Flegr, aki már többször is sikeresen előrelejezte a járvány alakulását, azt állítja, ha az emberek jelentős része nem lesz beoltva, abból két mutációtípus fog prosperálni. Rezisztenseknek (ellenállóknak) nevezi ezeket és arra figyelmeztetett, nem lesznek ellenük hatékonyak a jelenlegi oltóanyagok.

Hogy ezek a variánsok eddig még nem jelentek meg, annak az az oka, hogy egyelőre még kevés a beoltott, és nem volt kellő szelekciós nyomás ilyen mutánsok létrejöttére.

Még nagyobb gondot lát a „virulensekben”, amelyek ördögien elbánhatnak, főleg az oltatlanokkal. Olyan szaporodási sebességre kapcsolhatnak a mutációk segítségével, amellyel maximalizálhatják a megfertőzhető személyek számát.

A parazita a fertőzött személy testében nem szaporodhat túl lassan, mert akkor kevés fertőzési stádiumot produkálna, de túl gyorsan sem, mert akkor túl hamar végezne a gazdaszervezettel. Akiket beoltottak, azokban az ellenanyagoknak köszönhetően lassabban fog terjedni a vírus.

Flegr szerint a vírus erre úgy fog reagálni, hogy a mutációk segítségével megnöveli a szaporodási képességét a fertőzött szervezetben. Ezzel pedig enyhén rosszabbodik a betegség lefolyása az oltott személyek esetében, főleg azoknál, akik csak egy adag védőoltást kaptak.

És ami a lényeg, jelentősen rontja a betegség lefolyását azoknál, akik nincsenek beoltva, prognosztizálja a biológus.

Magasabb halálozás

Mindez pedig azt jelenti, hogy a vírus a beoltatlanok körében sok áldozatot szedhet.

A virulensek ott fognak létrejönni, ahol sok a beoltott személy, de ott fognak pusztítani, ahol kevés a beoltott. Ez regionálisan is érvényes.

Már látom, hogy az oltásellenesek hogyan kezdik felhánytorgatni a beoltottaknak, hogy az ő vakcinálásuk miatt a nem beoltottak a halálozás terén most kétszer akkora veszélyben vannak, ha megfertőződnek, teszi hozzá.

A nagy regionális különbségek miatt, ami Szlovákiában az oltottságban mutatkozik és amiről az Adatok pátosz nélkül is beszél, az új variánsok valószínűleg komoly hatással lesznek a szlovákiai járványügyi helyzetre.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.