2023. május 25., 13:37

Dzurinda pártja felvette a Most-Híd nevet

A szlovák belpolitikába visszatérni igyekvő Mikuláš Dzurinda, egykori miniszterelnök és külügyminiszter Modrí – Európske Slovensko nevű új pártját május 2-ai dátummal bejegyezték a belügyminisztériumban. Ez eddig nem jelent különösebb meglepetést, hiszen Dzurinda már ennek előtte is világossá tette, hogy több évnyi hallgatás után most ismét aktív politikusként szeretne megjelenni. A visszatérés első lépései nem sikerültek a legfényesebben, és a közvéleménykutatások sem jelezték, hogy a választók kirobbanó örömmel fogadnák a kereszténydemokrata politikus aktivizálódását.

Mikuláš Dzurinda
Fotó: TASR

Alig három héttel a hivatalos bejegyzés után, csütörtökön a Dzurinda elnökölte párt máris megváltoztatta a nevét, amely viszont már nagy meglepést jelent, hiszen a belügyminisztérium által közzétett új név Modrí, Most-Híd.

Ez több okból is meglepő. Egyrészt, mert éppen a múlt csütörtökön ülésezett a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) kongresszusa, amely, a sajtónak közölt információk alapján a Most-Híd 2023 nevet vette fel.

Ezt a változást azonban mindmáig nem jegyezte be a belügyminisztérium illetékes osztálya.

Jelenleg tehát 3 politikai szubjektumhoz is csatolható már a Most-Híd név:

  • az egykori, 2009-2021 között létezett Most-Híd párthoz
  • a Szövetségen belüli Most-Híd platformhoz
  • a Dzurinda-féle Modrí, Most-Híd párthoz

És akkor még nem tudjuk, mi lesz a sorsa az MKDSZ nevében meghirdetett névcseréről, amely a Szövetségből kilépett politikusok számára biztosítaná szintén a Most-Híd nevet. A Szövetségből kilépő politikusok viszont már a múlt héten beszéltek arról, hogy stratégiai partnerként tekintenek M. Dzurindáékra.

Igyekszünk az érintettektől információkat szerezni, hogy mi állhat a meglepő névváltoztatások mögött, amint választ kapunk a belügyminisztériumtól, illetve a névcsereberében érintett pártoktól, azt haladéktalanul megosztjuk a ma7.sk portál olvasóival.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.