2022. május 20., 15:08

Dušan Kováčik ügyében kedden hirdetnek ítéletet

Kedden, 13 órai kezdettel hirdet ítéletet a Legfelsőbb Bíróság Dušan Kováčik volt speciális ügyész perében.

Dušan Kováčik
Fotó: TASR
Dušan Kováčik

A monstre pernek ma volt az utolsó tárgyalási napja. A Speciális Ügyészség a volt főnökük fellebbezésének elutasítása mellett foglalt állást, védői pedig felmentését indítványozták.

Javasoljuk, hogy a Legfelsőbb Bíróság utasítsa el a vádlott fellebbezését, mivel az megalapozatlan"

– mondta Michal Šúrek speciális ügyész. Meggyőződése, hogy a Specializált Büntetőbíróság bizonyítási eljárása a fellebbviteli eljárás során is helytálló maradt.

Dušan Kováčik védője, Erik Magál záróbeszédében úgy fogalmazott: a bizonyításái eljárás során nem sikerült bizonyítani védence bűnösségét. "Indítványozom, hogy a fellebbviteli bíróság semmisítse meg az elsőfokú bíróság ítéletét, és a vádlottat az összes vádpont alól mentse fel" – mondta. Alternatívaként azt javasolta hogy semmisítsék meg az ítéletet, és adják vissza az ügyet a Specializált Büntetőbíróság egy másik bírójának, vagy a Besztercebányai Kerületi Bíróságnak.

Dušan Kováčik az elsőfokú ítéletet igazságtalannak tartja, számos eljárási hibával. "Meggyőződésem, hogy az ítéletet meg kell semmisíteni, és további bizonyítási eljárást kell lefolytatni. Azt, amivel vádolnak, nem követtem el" – mondta.

Dušan Kováčik 2004-től egészen 2020 novemberéig állt a Speciális Ügyészség élén. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség 2020 októberében vette őrizetbe. Miután eljárás indult ellene, lemondott a tisztségéről. Bűnszervezet létrehozásával, vesztegetés elfogadásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, bizalmas információk kiszivárogtatásával vádolják. Emiatt a Specializált Büntetőbíróság tavaly 14 évi szabadságvesztésre és vagyonelkobzásra ítélte. Kováčik fellebbezett az ítélet ellen.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.