2022. október 11., 19:51

Dübörög a szövetségi kampány a Galántai járásban: pártigazgató, orvos, polgármesterek, pártelnök, megyei alelnök a csapatban

Alsószeliben mutatkoztak be a választási kampány során először a Szövetség párt által állított Nagyszombat megyei képviselőjelöltek. Mind a hét képviselőjelölt szakértő a saját területén. A párt vezetője, Forró Krisztián, aki a 11-es számmal indul hangsúlyozta, jó lenne október 29-én is gólt rúgni. A pártnak megyeelnök jelöltje is van, Berényi József személyében.

kampány Szövetség Galánta
Fotó: Szövetség, Szomolai Andrea
Elstartolt a Szövetség Nagyszombat megyei képviselőjelöltjeinek kampánya Alsószeliben

A Szövetség párt hét képviselőt jelölt a Galántai járásból Nagyszombat megye önkormányzatába. Közülük öten – Berényi József, Forró Krisztián, Bíró László, Agócs Gergely és Chomča Ervin az elmúlt választási ciklusban is jelen voltak a megyei önkormányzatban. Ketten – Zupko Tamás, Pozsonyvezekény polgármestere, a korábbi MKP járási elnöke, jelenleg az MKP platform járási elnöke és Horváth Zoltán, Tallós polgármestere, a Most-Híd platform vezetője és a Mátyusföldi Területi Idegenforgalmi Társulás elnöke – új arcként indulnak a megyei képviselő-jelöltségben.

Alsószeli jól teljesített

Alsószeliben Kovács Lajos polgármester köszöntötte a szép számban összegyűlt vendégeket, és bemutatta a faluban induló önkormányzati képviselőket. Kovács Lajosnak nincs kihívója, és az alsószeli képviselő-testületbe is annyi jelölt van, amennyit megválaszthatnak a lakosok, így ők már biztosan folytathatják a megkezdett munkájukat és projektjeiket a következő választási ciklusban is.

Nagy eredményeket értek el a faluban, folyamatosan bővül a gyűjtőudvar berendezése, az utakat szisztematikusan javítják, a falu nagyszerű infrastruktúrával rendelkezik. Legnagyobb sikernek a Kandia halastó visszaszerzését tartják, amelynek környékén egy új lakóparkot terveznek kiépíteni.

kampány Szövetség Galánta
Fotó:  Szövetség, Szomolai Andrea
Elstartolt a Szövetség Nagyszombat megyei képviselőjelöltjeinek kampánya Alsószeliben

A polgármester örömmel mondta el, hogy a 25 telekre már most 40 jelentkező van, és többségében alsószeli fiatalok. Örül annak, hogy az alsószeliek otthon akarnak maradni, mert élhetőnek és biztonságosnak látják saját falujukat. A közelmúltban Nagyszombat megye jelentős anyagi hozzájárulásával megújult az évszázados alsószeli gőzmalom is, amelyben a Galántai Honismereti Múzeum depozitraktára és állandó kiállítása lett elhelyezve. Alsószeli szívügyének tartja a malom sorsát, de a megye segítsége nélkül nem tudta volna rendbehozni a monstrum épületet.  

Azok a mátyusföldi utak…

A megyei képviselőjelölteket Berényi József, Nagyszombat megye első alelnöke, a Szövetség Nagyszombat megye elnökjelöltje szólította bemutatkozásra.

Agócs Gergely (1. sorszámmal indul) a megyei közútkezelő bizottság tagja. Jól átlátja a mátyusföldi közlekedés problémáit, az utakat és a falvakat rendkívül terhelő kamion- és nemzetközi tranzitforgalom problémáit. Elmondta, a megye a buszközlekedést is a kezében tartja, sok tervük van még azzal kapcsolatban, hogy a buszjegyek se legyenek drágábbak, valamint szeretnék elérni, hogy a Budapestről érkező vagy Budapestre induló nemzetközi gyorsvonatok megálljanak Galántán is.

Berényi József (2. sorszámmal indul képviselőként) szerint Nagyszombat megyében mindenképpen nagyon erős magyar frakcióra van szükség, hogy a továbbiakban is jól fejlődjenek a déli régiók, hiszen csak akkor tudnak jelentős anyagi forrásokat juttatni a déli utak kezelésére, a magyar vonatkozású műemlékvédelemre, idegenforgalomra, középiskolákba és szociális intézményekbe, ha van erős magyar képviselet.

Az elmúlt években sikerült elérniük, hogy a Galántai járás legjelentősebb megyei fenntartású intézményei élére olyan emberek kerüljenek, akik vagy magyar anyanyelvűek, vagy legalább beszélnek magyarul.

kampány Szövetség Galánta
Fotó:  Szövetség, Szomolai Andrea
Elstartolt a Szövetség Nagyszombat megyei képviselőjelöltjeinek kampánya Alsószeliben
11-est rúgunk a választásokon?

Bíró László, a Szövetség pártigazgatója (3.sorszámmal indul) a kezdetektől fogva, a 2000-es évek elejétől jelen van a megyén, az ő szakterülete az oktatáspolitika. A Galántai Kodály Zoltán Gimnázium fejlesztését és a többi járásbeli középiskolákat is szívügyének tartja. A galántai gimnázium az elmúlt választási ciklusban új tetőszerkezetet kapott, valamint megújult a híres uszodája is. Nem kis anyagi forrásokat szabadított fel erre a megye.

Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke a 11-es sorszámmal indul Nagyszombat megye képviselőjelöltjeként. Elmondta, mikor közel tíz évvel ezelőtt jelentkezett megyei képviselőnek, megígérte, hogy összefogja a járás szépkorúit, és megkönnyíti az életüket egy olyan szervezettel, amely legalább a mentális egészségük megőrzésében tud segíteni. Így épült ki a mára már Csallóközre és Nyitra, valamint Pozsony vidékre is kiterjedt Megbecsültek Társasága szervezet, amelyet minden magyar nyugdíjas és szépkorú nagyon szeret, hiszen találkozási platformot, kirándulásokat, közösségi és színházi élményeket nyújt. Forró Krisztián büszke arra is, hogy Galántán sikerült létrehozniuk az egyetlen olyan intézményt a járásban, amely az autisták ellátására specializálódott, valamint jól működik a kosúti szociális otthon is a megye fennhatósága alatt. A pártelnök a 11-es sorszámmal kapcsolatban viccesen megjegyezte,

ne csak a magyar fociban szeressünk gólt rúgni, sikerüljön a nyertes gól október 29-én is.

Idegenforgalom, oktatás és kultúrpolitika

kampány Szövetség Galánta
Fotó:  Szövetség, Szomolai Andrea
Elstartolt a Szövetség Nagyszombat megyei képviselőjelöltjeinek kampánya Alsószeliben

Horváth Zoltán, Tallós polgármestere a 17-es szám alatt indul. Az ő álma a területi idegenforgalom precíz kezelése és kiépítése. Tallóson a közelmúltben újították meg a régi őstermelői piac hagyományát, kiépítették – megyei segítséggel – a vízimalom környékét és visszaszerezték a falu tulajdonába az Esterházy kastélyt. A polgármesternek kicsiben van már tapasztalata a rendkívül sikeres idegenforgalmi húzásokkal, így ő lett a Mátyusföldi Területi Idegenforgalmi Szövetség elnöke is. Elárulta,

nem az a cél, hogy idegen országok turistáit vonzzák be a Mátyusföldre, a hazaiakat, a felvidékieket szeretnék megszólítani. Megmutatni a Kis-Duna, a bicikliutak, a gasztro- és víziturizmus, az Esterházy-kastélyok értékeit a családoknak.

Chomča Ervint nagyon sokan ismerik a járásban. A galántai kórház sebésze a 18-as sorszám alatt indul. Elárulta, a prognózisok nem sok jót mutatnak az egészségügyre nézve, az orvostársadalom elöregedőben van, nagyon nehéz a falvaknak körzeti orvosokat bevonzaniuk, hiszen egy-egy ilyen rendelő megnyitása irgalmatlan pénzösszegeket emészt fel. Éppen ezért érték el a megyén az elmúlt ciklusban, hogy a fiatal pályakezdő orvosok támogatást kaphassanak. Ebben a tevékenységben szeretné folytatni a sebész, akinek véleménye szerint Nagyszombat megye kiválóan vizsgázott a Covid-kezelésben is, elsőként állítottak fel oltóközpontokat, vagy rendeltek ki mobil oltóközpontokat.

A megyei képviselőjelöltek listáját Zupko Tamás, Pozsonyvezekény polgármestere zárja. A 43 éves polgármester a szerencsés 43-as sorszám alatt indul a megyei választásokon. A megyén a kultúráért szeretne dolgozni, fontos számára a minőségi zene, a színjátszás, a színház, a kiállítások, a Cseperedő program támogatása. Tisztában van azzal, hogy annak ellenére, hogy a kultúrára nagy szükség van, kevesen élnek a lehetőségekkel, éppen ezért tervei közt szerepel a régiós kultúra megfiatalítása, az ifjabb generációk bevonása a közéletbe. Nemcsak nézi, műveli is a kultúrát, évtizedek óta aktív tagja és főszervezője a Csemadok eseményeknek, egyetemi ifjúság klub elnöke is volt, valamint saját falujában is aktívan részt vesz a Vezekényi Görbetükör Színjátszócsoport életében. Jó kapcsolatot ápol a művész- és kultúrvilággal.

Az alsószeli kampány után Vadkerti Imre énekelt a szép számban összegyűlt közönségnek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.