2022. január 4., 15:01

Drágulás, nyugdíjemelés, magasabb biztosítások és még sok minden más… Mi változik 2022-ben?

Ahogy azt már megszokhattuk, az újév mindig hoz változásokat. Pozitívakat és negatívakat egyaránt. Idén sem lesz ez másként. Bár néhány kedvező dologra is számíthatunk, mindent egybevetve, kiadásaink bizony növekedni fognak 2022-ben, nem is kevéssel. Az elemzők szerint évek óta nem látott mértékben! De vegyük csak szépen sorjában.

pénz euró
Fotó: unsplash.com
Emelkednek a nyugdíjak

Ahogy azt már megszokhattuk, a nyugdíjak összege is emelkedik januártól, a valorizációnak köszönhetően.

Túl nagy optimizmusra azonban, főleg a kisnyugdíjasok esetében, nincs ok, hiszen az emelés mindössze 1,3 százalékos.

A legtöbb idős embernek tehát legfeljebb néhány euróval több megy a számlájára vagy hoz neki postás. Mi lesz ez ahhoz képest, hogy az árak az élet minden területén ugrásszerűen fognak emelkedni? A szegényekre itt is rájár a rúd, mert ha valakinek az eredeti nyugdíja a valorizáció után is alacsonyabb lesz, mint a minimálnyugdíj, akkor az illető továbbra is csak a minimális nyugdíjat kapja. Ha viszont több, akkor a Szociális Biztosító már ezt az emelt nyugdíjat fizeti ki neki.

Némi könnyebbséget jelenthet, hogy a nyugdíjasok, a hatéves kor alatti gyermekek és súlyosan egészségkárosultak ingyen fognak gyógyszerhez jutni.

Magasabb minimálbér

Növekszik a legkisebb bérek összege is, méghozzá 23 euróval.

A minimálbér így bruttó 646 euróra jön ki, ha valaki teljes munkaidőben dolgozik.

A tiszta összeg, amit az érintettek kézhez kapnak, 525,65 euró lesz. Ebből megélni bizony kész művészet. Felmegy a minimális órabér összege is, 3,713 euróra.

Ebédjegy vagy pénz

Az újévtől az alkalmazottak választhatnak, hogy ebédjegyeket vagy inkább pénzt kérnek-e a munkaadótól. Eddig ezt a munkaadó döntötte el, az új szabály szerint mostantól respektálnia kell az alkalmazott döntését.

Kevesebb bürokrácia

Mindenképpen pozitív változás, hogy január 1-től kevesebb nyomtatvánnyal kell járnunk a hivatalokat, a bürokráciáról szóló törvény módosításának köszönhetően.

Például az anyakönyvi hivatalokban elektronikus formában lesznek elérhetők az iratok – az embereket ez annyiban érinti, hogy nem kell bevinniük a hivatalba az anyakönyveket, a házasságleveleket vagy a halotti leveleket.

Magasabb táppénz és juttatások

Nemcsak a minimálbér és a nyugdíjak összege emelkedik, hanem más szociális juttatások is, mert emelkedik a maximális napi kivetési alap.

A legjobban keresők maximum havi 1230 euró körüli összeget kapnak. Az anyasági maximális összege 1676,30 euró lesz.

Az ápolási díj maximuma 573,70 euró, a maximális terhességi támogatás 335,30 euró lesz.

Több jut a második pillérbe

Akik takarékoskodnak a II. nyugdíjpillérben, azoknak növekednek a megtakarításai. A kötelező elvezetések a kivetési alapból 5,50 százalékra emelkednek. Tavaly ez 5,25 százalék volt. Ez a százalék még emelkedni fog, egészen 2024-ig, amikor is eléri a 6 százalékot. Tovább már nem emelkedik.

Növekvő családtámogatások

Valamivel több anyagi forráshoz jutnak a családok is.

Január 1-től a szülői támogatás 383,80 euró lesz, vagyis 5 euróval emelkedik. Azok a szülők, akik a gyermek megszületése előtt nem dolgoztak, havi 280 euróra számíthatnak.

Emelkedik a családi pótlék összege is, 25,88 euróra és az ehhez csatlakozó pótdíj gyermekenként 12,14 euró lesz.

Befagyasztott pluszjuttatások

Nem emelkednek az éjszakai, ünnepnapon vagy hétvégén végzett munkáért járó plusz juttatások. Ezeket befagyasztották és a kormány fog dönteni róluk. A pluszpénzek összege tehát ugyanazon a szinten marad, mint 2021-ben.

Az éjszakai munkáért óránként 1,43 euró, a szombati munkáért 1,79, a vasárnapiért 3,58 euró jár.

Emelkedik a szociális elvezetések összege

Aminek az egyéni vállalkozók nem fognak örülni, az a kötelező nyugdíj- és egészségbiztosítások összegének emelkedése. Összesen 10 euróval kell többet fizetniük havonta, mint 2021-ben.

Az egészségbiztosítás összege 79,31 euró, a nyugdíjbiztosítás 187,78 euró lesz.

Ezeket az emelt összegeket először február 8-ig kell átutalni a biztosítókba.

Áremelkedés

A legfájdalmasabb változások közé tartozik az energiaárak emelkedése. Felmegy a villany és a gáz ára.

gáz, gázrózsa
Fotó:  unsplash.com

Akik csak főzésre használják a gázt, azokat ez az emelés csak minimálisan érinti. Akik viszont vízmelegítésre is, azoknál ez havi 10 euró is lehet, vagyis évente 115 euróba is fájhat. Akik pedig ezzel is fűtenek, azok akár havi 19 euróval is többet kell, fizessenek. Évente akár 230 eurós pluszköltségük is keletkezhet. Egy átlagos háztartás 4 euróval fog többet fizetni. Akik villannyal is fűtenek, azoknak 14 eurós pluszkiadással kell számolni.

Amivel mindenkinek számolnia kell, az élelmiszerárak emelkedése, méghozzá jelentős mértékben, amin a 7 százalékosra előrejelzett infláció miatt nem is csodálkozhatunk. 2022-ben tehát a megélhetésünk jóval többe fog kerülni, mint 2021-ben.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!