2023. augusztus 1., 16:02

Drágább lesz a temetés Pozsonyban

A Pozsony város által támogatott Marianum temetkezési vállalat 2023. augusztusától megemeli a temetéssel kapcsolatos szolgáltatásainak a díját.

Fülemüle völgyi temető
Fotó: TASR

A vállalat közleménye szerint utoljára 2012-ben rendezték az árakat.

Akkor nem tettek különbséget, hogy az elhunytat hogyan helyezték örök nyugalomra. Ugyanannyit kellett fizetni a hagyományos módon, sírban eltemetett személy temetői bérleményéért, mint a kolumbáriumban elhelyezett urna után.

Az új árjegyzékben megkülönböztetik az utolsó nyugvóhely típusát. A legkisebb összeget a kolumbáriumban elhelyezett urna után kell majd fizetni, ugyanakkor többe kerül majd a sír vagy a sírbolt utáni bérlemény, mivel ezek kialakítása drágább.

A korábbi 13,35 euró/évi egységár helyett a kolumbáriumban elhelyezett urna után évente 14 eurót, a földben elhelyezett urna után 17 eurót kell fizetni évente.

A hagyományos sír évi bérleménye 21 euró, amennyiben egy személy nyugszik benne. A legmagasabb összeget a hat személyt befogadó sír után kell fizetni - 126 eurót évente.

Egy sírbolt (kripta) esetében a fizetendő összeg 42 euró. A négyes sírbolt után az évi bérleti díj 168 euró.

A temetkezési vállalat szerint a leggyakoribb temetkezési forma a holttest elégetése és az urna földbe helyezése.

Módosultak a földi maradványok elhelyezésével kapcsolatos előírások is. Az urnák anyagának kizárólag környezetbarátnak és  természetes úton elbomlónak kell lennie. A fák gyökerei közelében kell elhelyezni őket, de tilos különböző tárgyakat, díszítményeket odarakni. Az elhunytra csak egy fából készült tábla emlékeztethet az illető nevével és születésének és elhalálozásának adataival, amit a maradványokat őrző fán helyeznek el.

Az évszakoktól függően módosul majd a temetők látogatási ideje is.

Pozsony város Marianum elnevezésű temetkezési vállalata 18 hagyományos temetőt, két katonai temetőt és a városi krematóriumot gondozza. Ezen kívül a főváros területén  64 emlékműre és 5 emlékhelyre felügyel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.