2020. szeptember 22., 19:08

Dostál: a fasiszta és kommunista rendszert egy kalap alá kell venni

Az OKS elnöke, Ondrej Dostál (SaS) szerint a kommunista és a fasiszta rendszereket azonos mértékben kellene elbírálni.

Ondrej Dostál
Fotó: TASR

Az SaS listáján bejutott képviselő volt az egyik beterjesztője annak a módosító törvényjavaslatnak, amely szerint a kommunista rendszer államberendezkedését jogtalannak és erkölcstelennek kell elítélni.

Dostál úgy gondolja, hogy eddig kettős mércét alkalmaztak, amikor a fasiszta és kommunista ideológiát nem egyformán minősítették.

A polgári konzervatív párt elnöke arra hívja fel a figyelmet, hogy a sarló és kalapáccsal készített képet nem tartják bűncselekménynek, ellenben a horogkeresztes szimbólumot igen.

Dostál a keddi sajtótájékoztatóján arra próbált rávilágítani, hogy a kommunista szimbólumokat ugyanolyan mértékben kell büntetni, mint a fasiszta jelképeket.

A koalíciós képviselők törvénybe foglalnák azt, hogy a kommunista rendszer illegitim és jogtalan.

A parlament alelnöke, Juraj Šeliga (Za ľudí) úgy gondolja, hogy ezzel a módosítótörvényjavaslattal kötelességnek érzik visszafizetni az adósságot azoknak, akiknek a kommunisták bármilyen oknál fogva megnyomorították az életüket.

Ondrej Dostál kihangsúlyozta, hogy nem szeretne senkit káderezni, a tiltó listára került személyekről bárki írhat tudományos könyveket vagy rendezhet előadást, de ezek nem méltók arra, hogy utcákat, illetve táblákat nevezzenek el róluk.

A képviselő arra is rámutatott, hogy a törvény nem visszamenőleges hatályú.

 

Megosztás
Címkék