lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2024. február 24., 14:00

Döntött a Magyar Szövetség, kiket indít az EP-választáson - VIDEÓKKAL

Szombaton az Országos Tanács ülésén döntés született a Magyar Szövetség európai parlamenti listájáról.

berényi
Fotó: Léces Zoltán

Az OT ülését követő sajtótájékoztatón Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke hangsúlyozta, tisztában vannak a soron következő választások (államfőválasztás, EP-választás) jelentőségével.

A kampányban felhívják a figyelmet a magyar közösség megoldatlan problémáira, amilyen az állampolgársági törvény kérdése, a Beneš-dekrétumok utólagos alkalmazása. Fontosnak nevezte, hogy a déli régiók azonos elbírálást kapjanak az országon belül. Aláhúzta, az államfőválasztáson elért eredmény fontos lépés a sikeres szerepléshez az uniós választáson.

Forró hozzátette, az OT-n állást foglaltak aktuális politikai kérdésekben. Kiállnak a gazdák mellett, elutasítják az erőszakos bűncselekmények elévülési idejének lerövidítését. Üdvözlik a szlovák-magyar államközi kapcsolatok javulását, a két kormány erőfeszítéseit a térségi együttműködés terén. Örömét fejezte ki, hogy a kabinet Horony Ákos személyében szakmailag felkészült kisebbségi kormánybiztost nevezett ki.

Forró: Vissza kell szerezni a felvidéki magyarság európai képviseletét

Ugyancsak döntöttek a Magyar Szövetség európai parlamenti listájáról. A listát Berényi József korábbi külügyi államtitkár vezeti. A listán a tapasztaltabb politikusok mellett helyet kapnak fiatal szakemberek is, a jelöltek egyharmada nő.

A cél a felvidéki magyar közösség európai képviseletének visszaszerzése - hangsúlyozta a pártelnök.

Forró kiemelte, öt éve néhány szavazat hiányzott az európai mandátum megszerzéséhez. Akkor még két magyar párt versenyzett a választók voksaiért, most azonban a Magyar Szövetség egyedüli magyar formációként méreti meg magát.

A Magyar Szövetség európai parlamenti jelöltjei:
1. Berényi József
2. Pandy Péter
3. Orosz Örs
4. Patasi Ilona
5. Iván Tamás
6. Mag Fodor Enikő
7. Herbácskó Anita
8. Mészáros Anikó
9. Köpöncei Péter
10. Marcinkó Zoltán
11. Klenovics Gábor
12. Drab Melinda
13. Brunczlik Viktor
14. Ivanecký János
15. Miklós László
forró
Fotó:  Léces Zoltán
Berényi: Helye van a kritikáknak Brüsszellel szemben

Berényi József, a Magyar Szövetség európai parlamenti listavezetője kiemelte, az Európai Uniót nem lehet azonosítani az egykori Szovjetunióval, ezért helye van az esetleges kritikáknak Brüsszel politikai irányultságával szemben.

Az Uniót meg kell őrizni, de vissza kell térni az alapítók szellemiségéhez - fogalmazott Berényi.

A Magyar Szövetség programtéziseit ismertetve reményét fejezte ki, hogy a választás után felálló Bizottság napirendre veszi a Minority SafePack polgári kezdeményezést.

Elutasítanak mindennemű diszkriminációt, kiállnak amellett, hogy a kultúretikai kérdések, amilyen az LGBTI közösségek helyzete, maradjon a tagállamok hatáskörében. Támogatják a családon belüli erőszak büntetésének szigorítását.
Brüsszel ne kerülhesse meg a tagállamokat

Rossz úton jár az európai migrációs politika, elutasítják a kötelező kvótákat.

Kapjon nagyobb figyelmet a környezetvédelem kérdése, a dél-szlovákiai vízbázis megőrzése - hangsúlyozta Berényi. Brüsszel nem alkalmazhat kettős mércét, nem hozhatja versenyhátrányba az uniós tagállamokban élő mezőgazdasági termelőket.

Elítélik az Ukrajna elleni orosz agressziót, de sürgetik az egyre több áldozatot követelő konfliktus mielőbbi lezárását. Visszautasítják azokat a progresszív-liberális körökben terjedő spekulációkat, amelyek az ukrajnai háború kapcsán hamisan terjesztik, hogy a magyar kormány és a magyar közösség Dél-Szlovákia elszakítására törekedne. Ukrajna uniós csatlakozása kapcsán kiemelten fontosnak tartják, hogy Kijev vállaljon garanciákat a kisebbségi jogok betartására.

A logikus kérdésekben támogatják Brüsszel hatásköreit - ilyen a digitalizáció vagy a környezetvédelem, de elutasítják az Unió föderalizálását, a tagállamok szuverenitásának további korlátozását - húzta alá a Magyar Szövetség európai parlamenti listavezetője.

Fontos része a programnak a családpolitika, a fiatalok lakhatásának biztosítása - fogalmazott Berényi. 

ot
Fotó:  Magyar Szövetség Fb-oldala

Gyimesi György kérdésre válaszolva felvetette, hogyan támogathatja a Magyar Szövetség az államfőválasztás második fordulójában azt az Ivan Korčokot, aki eszmei szerzője volt a magyarokat sújtó állampolgársági törvény megváltoztatásának 2010-ben. Forró Krisztián megjegyezte, ha a második fordulóba jutott jelöltek megfeledkeznek a magyar közösségről, a Magyar Szövetség nem fogja felszólítani a választóit egyik jelölt támogatására sem.

A Ma7 kérdésére válaszolva Forró Krisztián elmondta, összehangolják az államfőválasztás és az európai parlamenti választás kampányát. A hangsúlyt a kampányban továbbra is a személyes találkozásokra helyezik.

A sajtótájékoztatót az alábbi videóban tekinthetik meg:

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.