2022. február 3., 17:32

Döntött a közbeszerzési hivatal: minden rendben volt Matovič milliónyi COVID-tesztjével

Az állami közbeszerzések tisztaságát felügyelő közbeszerzési hivatal (ÚVO) tanácsa mindent rendben talált a 2020-as országos tesztelésnél használt koronavírus-tesztek megvásárlása körül. Csak hát erős a gyanú, hogy még sincsenek rendben...

miroslav hlivák
Fotó: TASR/AP
Miroslav Hlivák

Bár korábban éppen a hivatal találta gyanúsnak az állami közbeszerzést, a hivatal egyik szerve, az ÚVO tanácsa most mégis úgy határoztak, minden rendben volt a Matovič-féle tesztek körül. Ahogy arra az Állítsuk meg a korrupciót (Zastavme korupciu) csapata felhívta a figyelmet, a tanács több tagját tulajdonképpen a Heger-kabinet jelölte.

A közbeszerzési hivatal tanácsának (Rada ÚVO) összesen kilenc tagja van: az UVO igazgatója és két igazgató-helyettese, valamint hat olyan tisztségviselő, akit a szlovák kormány nevez ki és hívhat vissza.

A nemrégiben új felállásban összeült tanács most lesöpörte az asztalról a hivatal által indított vizsgálatot, amely még nyáron azt állapította meg, hogy az állami tartalékalap törvényt sértett az országos tesztelésre beszerzett tesztekkel kapcsolatban. A tanács négy tagja, Miroslav Hlivák ÚVO-elnök, Jaroslav Lexa alelnök és két másik jelölt viszont már akkor elhatárolta magát a döntéstől. Az Állítsuk meg a korrupciót! csapata időközben kiderítette, hogy a hat kormány által jelölt külső tanácstagból öt minisztériumi alkalmazásban áll, néhányuk egyszerre több tárcának is "bedolgozik". Peter Kubovič például egyszerre kap pénzt a pénzügyminisztériumból (mit ad Isten, azt éppen Igor Matovič vezeti), a kormányhivatalból és a környezetvédelmi tárcától.

A külsős tagok persze nem ingyen végzik a munkájukat a tanácsban, minden hónapban bruttó ezer eurót kapnak kézhez, függetlenül attól, az adott hónapban üléseztek-e egyáltalán.

Kubovič a Sme-nek egyébként azt nyilatkozta, abban az esetben, ha érdekütközés áll fenn, ő kimarad a tanács döntési folyamataiból, például a Nagyszombat várost érintő döntésekben sem vesz részt, hiszen korábban az önkormányzat alkalmazásában állt. Rajta kívül is vannak még állami "bekötéssel" rendelkező tagok, például Ľubomír Kubička vagy Jozef Bálint. Mindketten a belügyminisztériummal működnek együtt, bár Kubovičhoz hasonlóan azt állítják, érdekellentét esetén kimaradnak a döntésekből.

Erre van is lehetőségük, hiszen jelenleg több belügyminisztériumi tendert is vizsgál az UVO, gyanús tabletbeszerzéseket és egy túlárazott serverparkot is vizsgálnak.

Ez még nem minden! A testület egy másik tagja, a régóta közbeszerzésekkel foglalkozó Nina Komorníková, az oktatási tárca közbeszerzésekért felelős igazgatójaként egy a férje által vezetett vállalatot bízott meg egy alkalommal, a cég a Sme szerint Ivan Kmotrík érdekeltségeibe tartozik. Az ÚVO egyébként azért emelt kifogást egy négymillió eurós, a kassai Juhapharm cégnek adott megbízás miatt, mert a vállalat által leszállított antigén-tesztek nem feleltek meg a pályázatban elvártaknak. Ján Rudolf, a tartalékalap vezetője azonban kijelentette, a pályázattal minden rendben volt, a törvényt utolsó betűig betartották.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.