Doležal: Nem döntöttünk a kormányülésen a karanténról, nem akarunk újabb lebőgést

2021. március 12., 14:42
Matus Tibor

A kormány elé ma beterjesztették a kötelező állami karanténről szóló intézkedést, ám azt nem fogadták el, inkább levették a napirendi pontok közül. Ivan Korčok külügyminiszter szerint gyakorlati okok miatt, és azonnal egy munkacsoport fog foglalkozni a karantén jogi vonzataival - hangzott el a mai kormáynülés utáni sajtótájékoztatón.

Andrej Doležal
Fotó: TASR

Roman Mikulec felhívta a sajtó munkatársait, hogy ne keressenek e mögött semmit, csupán egyenlőre nincs teljes egység a kormányon belül az összes részletkérdésről. Bár Szlovákiának erre szüksége volna, de a belügyminiszter szerint nem olyan egyszerű egy ilyet elindítani.

A javaslat szerint a külföldről hazatérőknek egyenesen valamely hotelbe vagy fürdőbe kellene vonulniuk. A kormány szerint ez a módszer már az első hullámnál is hatékony volt.

Andrej Doležal közlekedési miniszter, aki az idegenforgalomért is felel, elmondta, hogy bár számos adat hiányzik, de dolgoznak azon hotelek listáján, amelyet az állami karanténra tudnák felhasználni. Bírálta, hogy

nincsenek adatok arról, hogy mennyien is vannak külföldön, mennyi emberre kell számítaniuk.

A miniszter szerint nincs ebben a kérdésben politikai vita, csak végrehajtható intézkedést szeretnének bevezetni. Elmondta azt is, hogy

még abban sincs egyezség, hogy a karantén költségeit az állam vagy az egyén fizetné.

Doležal szerint egyezség meg van arról hogy szükség van az állami karantén intézményére, de fontos, hogy hatékony eszköz hozzanak létre. Hozzátette:

Nem akarunk újabb lebőgést!

Dél-afrikai mutáció

Ján Mikas főhigiénikusnak kellene elkészítenie azon kockázatos országok listáját, amelyből érkezőkre a kötelező karantén vonatkozna.

Az erre szolgáló szálláshelyeket a közlekedési miniszternek kell meghatároznia.

A kormány ettől az intézkedéstől a járvány megfékezését reméli.

Szlovákiában már bebizonyosodott a dél-afrikai mutáns jelenléte azon turistáknál, akik Tanzániából, Zanzibárból, illetve Törökországból érkeztek.

Ennek alternatívája lehetne az e-karantén intézménye, amely az otthoni elzárást tenné lehetővé.

Kövesse facebook oldalunkat is!