lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2023. október 2., 17:22

Demkó Attila: Nemcsak a Smer, hanem a magukat européernek mondók is másodrangú polgárnak tartják a felvidéki magyarságot

Lehet Ficózni, de a szlovák liberálisok ugyanazt az asszimilációs politikát folytatják, mint a Smer - véli Demkó Attila, aki a közösségi oldalán fejtette ki véleményét a szlovákiai választásról.

demkó attila
Fotó: Katona Tamás

Az elemző úgy véli, a magyar pártot nagyon alul mérték a közvélemény-kutatások, így nem is csoda, hogy nem került be a Szövetség a parlamentbe.

Az eredmény már csak azért sem csoda, mert a magyarok aránya jelentősen csökkent, és a választási rendszer is úgy van kitalálva, hogy nehéz legyen bejutniuk – nincsenek egyéni körzetek.
A valóság az, hogy a «gyönyörű liberális Szlovákia» másodrangú polgárként tartja a felvidéki magyarságot, és rohamütemben számolja fel – főleg azt a dacot, ami a megmaradás záloga, és ami Erdélyben és Kárpátalján megvan 

- fogalmaz a szakértő.

Demkó Attila hozzáteszi, Szlovákiában a közigazgatási rendszer direkt úgy van kitalálva, hogy az a felvidéki magyarságot hátrányosan érintse.

A közigazgatási egységek, az egyházi kerületek, a befektetések, támogatások – minden úgy van kitalálva, hogy ne érje meg magyarnak lenni. Ez az asszimiláció felé terelés szelídebb módja azért, mint amit jópár más szomszédunk csinált/csinál, de az.

Az elemző szerint ebben a kérdésben a magukat nyugatos europééernek mondók a legjobb felszámolók, mert a szlovák liberálisok is pont azt az asszimilációs politikát folytatják, mint a Smer.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.