cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. szeptember 24., 06:47

Délelőtt szavaznak a Mikulec elleni bizalmatlansági indítványról

Milan Laurenčík (SaS), az SZK Nemzeti Tanácsa alelnöke csütörtök este berekesztette a Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szóló vitát. Az indítványról a plénum előreláthatólag pénteken (szeptember 24.), 11 órakor fog szavazni.

Roman Mikulec
Fotó: TASR

Bár az ellenzéki Smer-SD kifogásolta, hogy 19:00 után az ülésteremben nem voltak jelen az indítvány beterjesztői, Laurenčík folytatta az ülést, és felszólította a szót kérő képviselőket, hogy mondják el a beszédeiket. Mivel ők sem voltak jelen, bejelentette, hogy elveszett a felszólalási lehetőségük, és berekesztette a vitát. 

Boris Susko (Smer-SD) képviselő szerint a koalíció durván megsértette a házszabályt, mivel a vitán jelen kellett volna lenniük az indítvány beterjesztőinek.

Robert Fico, a Smer-SD elnöke szerint Boris Kollár (Sme rodina) házelnök képtelen ellátni a feladatát. Emellett káoszt emlegetett, valamint az alkotmány megsértését vetette a koalíció szemére.

A plénum korábban megszavazta, hogy a vita 19:00 után is folytatódjon. Michal Šipoš, az OĽANO frakcióvezetője az ellenzék bírálatára reagálva rámutatott, hogy az ülésteremben jelen volt Dušan Jarjabek (Smer-SD), az egyik olyan képviselő, aki aláírta a bizalmatlansági indítványt. Mivel ő az indítvány beterjesztőjének tekinthető, Šipoš szerint a vita folytatódhatott. Jarjabek erre azt válaszolta, hogy nem az előterjesztők számára fenntartott pulpitusnál foglalt helyet. Úgy véli, a házszabály eltérő értelmezése okoz gondot.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.