2024. január 5., 13:40

Danko pártja nem támogatja a több választókerület létrehozását, Šutaj Eštokék a koalícióban egyeztetnének róla

Az SNS nem fogja támogatja a választási törvény módosítását és több választókerület létrehozását – jelentette ki Andrej Danko, a legkisebb kormánypárt elnöke a TASR-nek. Szerinte ilyen változtatás megsemmisítené a kis pártokat, és nem hozna több demokráciát.

parlament
Fotó: TASR
Ez a Hlas-SD kezdeményezése, de az SNS nem fog támogatni semmiféle változtatás a választókerületekkel kapcsolatban. Ezt tudják a koalíciós partnereink is”

– szögezte le Danko. Azt is hozzátette, a kétkamarás parlamentáris rendszer bevezetése Szlovákiában csupán pénzkidobás lenne.

Danko szerint nincs szükség több választókerületre, és úgy véli, az SNS-nek volt a legjobb választási listája, ezért az egyes régiókból is vannak képviselőik.

Ezek csak vaktában tett kijelentések. A több választókerülettel likvidálnák a kisebb pártokat”

– szögezte le, hozzátéve, nem akar olyan országban élni, ahol csak két párt van.

Šutaj Eštok: 75 képviselő országos listáról, 75 pedig választókerületből?

Pozsony, január 5. (TASR) - A választási törvény módosításáról előbb a koalíciónak kell megegyeznie, utána létre lehet hozni egy szakértői csoportot – jelentette ki a TASR-nek Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter a több választókerület létrehozására vonatkozó elképzeléssel kapcsolatban. Hozzátette, a Hlas-SD célja ezzel, hogy nagyobb súlyt kapjanak a régiók.

Elképzelhetőnek tartjuk, hogy 75 képviselőt választanánk meg az országos listán, 75-öt pedig a választókerületekben. Persze ez nem fog csettintésre működni, mérlegelni kell minden ezzel kapcsolatos meglátást. Remélem, hogy legalább sikerül megindítani a párbeszédet ebben a témában”

– mondta Šutaj Eštok. Hozzátette, az első lépés, hogy a koalícióban megegyezés szülessen, de tisztában van az SNS kifogásaival.

Azt is leszögezte, a változtatásokról az önkormányzatokkal is egyeztetni fognak, a belügyminisztériumon kívül a régiófejlesztési minisztériumot is bevonják az előkészítése, de a pártokat nem.

Úgy vélem, a párbeszédet szakértői szinten és a végrehajtó hatalom szintjén kellene lefolytatni, mielőtt beengednénk a folyamatba a politikát. Erre akkor kerül sor, ha kész lesz a tervezet, és a parlament elé kerül. Akkor lesz lehetősége az ellenzéknek hozzászólni. Remélem, hogy szakmai szinten”

– jegyezte meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.