2024. június 10., 20:35

Danko: Az emberek azt üzenték, hogy maradjunk a kormányban

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) bizalmat kapott a parlamenti választáson, az európai parlamenti választáson pedig azt üzenték nekünk a választók, hogy maradjunk a kormányban - reagált az SNS vezetősége a szombati (június 8.) európai parlamenti választás eredményére. 

Rudolf Huliak, Andrej Danko és Tomáš Taraba a Koalíciós Tanács ülésén, 2024. június 10-én
Rudolf Huliak, Andrej Danko és Tomáš Taraba a Koalíciós Tanács ülésén, 2024. június 10-én
Fotó: TASR

Andrej Danko, a párt elnöke azt mondta, a jövőben a jelöltlista összeállításakor tanulnak a mostani eredményükből. Köszönetet mondott a választóknak a szavazatokért.

Úgy gondoljuk, az emberek azt üzenték nekünk, hogy maradjunk ebben a kormányban”

- mondta Danko, és hozzátette, tiszteletben tartja a választók döntését. A nemzeti-hazafias kérdések előmozdítását az Európai Parlamentben például a Republika és a Smer-SD egy része vállalta – mondta, és figyelmeztetett, hogy az egyéni fellépés az EP-ben nem hoz eredményt, ezért hiszi, hogy a nemzeti erők képviselői frakciókba tömörülve integrálódnak az EP-ben, és megmutatják, hogy a nemzeti hangot meg kell hallani.

Danko közölte, az SNS kész folytatni a munkát a törvényhozásban, és a belpolitikában előmozdítani azokat a dolgokat, amelyeket a nemzeti-hazafias tömörüléstől elvárnak.

A európai parlamenti választás győztese a Progresívne Slovensko lett a szavazatok 27,81 százalékával. A második a Smer-SD (24,76 százalék), őket követi a Republika (12,53 százalék), a Hlas-SD (7,18 százalék) és a KDH (7,14 százalék). Az SNS a szavazatok 1,90 százalékát szerezte meg, ami nem elég a mandátumszerzéshez.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.